Doorleefboek (Publieksprijs, 2e)

Doorleefboek (Publieksprijs, 2e)

Doorleefboek (Publieksprijs, 2e) Doorleefboek (Publieksprijs, 2e)
Omschrijving
Als je als kind een belangrijk iemand verloren bent is het soms moeilijk om dat verlies door te maken. Hoe doe je dat, en wie kan je daar bij helpen? Het Doorleefboek is een werkboek waarmee kinderen tussen 6 en 10 jaar samen met een hulp-volwassene aan de slag kunnen met een verlies. Het is een intiem document dat laat zien hoe twee mensen die van elkaar houden elkaar kunnen ondersteunen in een moeilijke tijd. In het Doorleefboek wonen 4 dieren die de kinderen en de hulp-volwassene door de verschillende emoties leiden die bij rouw horen. Samen met Pingo de pinguin, Barra de aap, Lichtes de vis en Mimuis de muis doen kinderen en hun hulp-volwassene opdrachten die ze helpen om beter te begrijpen wat missen is, dat ze niet alleen staan in hun verdriet, hun emoties te leren uiten en hulp te leren vragen als ze dat nodig hebben. Het Doorleefboek is een boek dat je altijd kunt bewaren om terug te denken aan degene die overleden is en om het rouwproces dat je doorleefd hebt zichtbaar te maken.
Innovatieve
Het Doorleefboek verbindt twee mensen in hun verdriet. Ik heb zelf als kind in het verlies van mijn ouders ervaren hoe belangrijk het is dat er iemand is die tijd en ruimte maakt om er voor jou individueel te zijn. Ouders kunnen dat in een verliessituatie niet altijd zelf. Het Doorleefboek maakt ouders ervan bewust dat ze hun kind iemand mogen gunnen die het verlies samen met ze verwerkt. Het Doorleefboek is een hele natuurlijke manier om samen met dit verlies aan de slag te gaan.
Maatschappelijk belang
Een kind dat een belangrijk iemand verliest, verliest vaak ook andere gezinsleden die door rouw overweldigd worden. Het kind kan (samen met ouders) een hulp-volwassene kiezen die verder weg staat van het verdriet en er echt kan zijn voor het kind (een oma, een tante, een meester). Dit levert weerbare kinderen op in een sterk ondersteunend netwerk.
Uitrolbaarheid
Het boek kan via allerlei kanalen de wereld in gebracht worden, via scholen, kinderdagverblijven, verzekeraars, uitvaartondernemingen, maar ook gewoon via boekhandels en Bol.com. Dit eerste boek is geschreven voor kinderen tussen 6 en 10 jaar. Volgende versies van dit boek zullen zich richten op 10-12 jarigen, 12-14 jarigen, pubers en het jonge kind.
Besteding prijzengeld
Ongeveer 6000 euro zal besteed worden aan de eerste versie van het Doorleefboek voor kinderen tussen 6 en 10 jaar. Hiervan gaat 1500 euro naar Esther Sepers, de illustratrice, 3000 naar de drukker en 1500 naar Marketing. De resterende 1500 zullen gereserveerd worden voor het Doorleefboek voor een volgende leeftijdscategorie.
Aanmelding door
Ellen Dreezens
Www.livelovelose.nl