Hartelijk gefeliciteerd!!

Ali B maakt de winnaars van de Afscheidsprijs 2017 (Jury- én Publieksprijs) bekend!

Lees meer over de uitreiking van de Afscheidsprijs door Ali B.

Namens het Hoofdbestuur van Vereniging Yarden feliciteren wij de winnaar voor de Yarden Afscheidsprijs | Juryprijs 2017

Watermethode of wateropbaring voor pasgeborenen | Ilona Tiemens-van Putten (lees hier het blog)

Juryprijs, 2e: Digitale Nazorg | Sander van der Meer (lees hier het blog)
Juryprijs, 3e: Ik mis je in alle Kleuren | Margreet Jansen (lees hier het blog)

En ook van harte gefeliciteerd, de winnaar voor de Yarden Afscheidsprijs | Publieksprijs 2017

Luizterverhaal – Muzikale Levensloop | Jolanda Bazen & Jörgen Versteeg (lees hier het blog)

Publieksprijs, 2e: Doorleefboek | Ellen Dreezens (lees hier het blog)
Publieksprijs, 3e: Ode aan het leven | Yvonne Versteijnen (lees hier het blog)

Op de website zijn de stemmen weer zichtbaar gemaakt voor het publiek.

Alle inzenders bedankt voor deelname aan de Afscheidsprijs 2017.

De Afscheidsprijs is in het leven geroepen om grensverleggende ideeën of initiatieven rondom het levenseinde en het afscheid te stimuleren.

In totaal zijn er 131 inzendingen aangemeld, waaruit de vakjury 3 genomineerden heeft uitgekozen voor de Juryprijs en er zijn 3 genomineerden voor de Publieksprijs, gekozen door het publiek. De winnaars van de prijzen zijn op 16 september 2017 bekend gemaakt tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag voor vrijwilligers van Vereniging Yarden in het Planetarium in Amsterdam.

Luizterverhaal – Muzikale Levensloop (Publieksprijs, 1e)

Luizterverhaal – Muzikale Levensloop (Publieksprijs, 1e)

Luizterverhaal maakt muzikale levensverhalen, waarbij we met behulp van piano en zang over het verloop iemands leven vertellen. Ieder hoofdstuk wordt gevolgd door een kort bijpassend liedfragment uit een bekende popsong, indien gewenst aangevuld met foto's/film (archiefbeelden).
Een muzikale versie van de traditionele levensloop, verteld in de laatste fase van iemands leven of op de uitvaart. Tevens een unieke gelegenheid om mensen te bedanken die een belangrijke rol in het leven van de overledene hebben gespeeld. De combinatie van gesproken woord, zang en piano raken een ander deel van de ziel. Het komt daardoor echt binnen en helpt daarmee bij een goed verloop van het rouwproces. Het is als een eerbetoon aan het leven van de overledene, wat voor de directe naasten als bijzonder prettig ervaren wordt. Een Luizterverhaal van een levensloop duurt doorgaans 15 à 20 minuten.
Iedereen verdient een Luizterverhaal!

Lees meer
Digitale Nazorg (Juryprijs, 2e)

Digitale Nazorg (Juryprijs, 2e)

In Nederland overlijden ongeveer 350 mensen per dag van 18 jaar of ouder en vrijwel allemaal hebben zij een digitale nalatenschap. Wie heeft er namelijk geen mobiele telefoon of computer? En wie maakt er geen gebruik van e-mail en internet?

Maar hoe krijgen nabestaanden toegang tot bijvoorbeeld contacten, foto’s of documenten, noodzakelijk voor de administratie, verwerking of als dierbare herinnering maar is de apparatuur van de overledene beveiligd met een wachtwoord of toestelcode?

En hoe kunnen nabestaanden on- en offline diensten, social media, abonnementen en nieuwsbrieven beëindigen als zij niet eens weten of daar gebruik van is gemaakt, laat staan de gebruikersnamen en wachtwoorden daarvan kennen?

Lees meer
Doorleefboek (Publieksprijs, 2e)

Doorleefboek (Publieksprijs, 2e)

Als je als kind een belangrijk iemand verloren bent is het soms moeilijk om dat verlies door te maken. Hoe doe je dat, en wie kan je daar bij helpen? Het Doorleefboek is een werkboek waarmee kinderen tussen 6 en 10 jaar samen met een hulp-volwassene aan de slag kunnen met een verlies. Het is een intiem document dat laat zien hoe twee mensen die van elkaar houden elkaar kunnen ondersteunen in een moeilijke tijd. In het Doorleefboek wonen 4 dieren die de kinderen en de hulp-volwassene door de verschillende emoties leiden die bij rouw horen. Samen met Pingo de pinguin, Barra de aap, Lichtes de vis en Mimuis de muis doen kinderen en hun hulp-volwassene opdrachten die ze helpen om beter te begrijpen wat missen is, dat ze niet alleen staan in hun verdriet, hun emoties te leren uiten en hulp te leren vragen als ze dat nodig hebben. Het Doorleefboek is een boek dat je altijd kunt bewaren om terug te denken aan degene die overleden is en om het rouwproces dat je doorleefd hebt zichtbaar te maken.

Lees meer
Ik mis je in alle kleuren (Juryprijs, 3e)

Ik mis je in alle kleuren (Juryprijs, 3e)

Ik mis je in alle kleuren is een prachtig geïllustreerd boek, met ontroerende gedichten over rouw en afscheid, die bijna allemaal geschreven zijn voor kinderen, jongeren en volwassenen die persoonlijk een verlies hebben meegemaakt. De kernboodschap: rouwen mag op je eigen manier, in je eigen tempo en in zelfgekozen kleuren. Zodat er ruimte ontstaat om je verdriet te omarmen en het uiteindelijk zo vast te houden, dat het niet alleen voor altijd bij je hoort, maar je ook inspireert om de deur naar het leven weer op een kier te zetten. Want verdriet is onlosmakelijk verbonden met liefde. Liefde, die je de kracht geeft om door te gaan.

Het boek is het eerste deel van de Zilverensleutelreeks, die met toegankelijke en speelse poëzie over sociaal-emotionele en maatschappelijke onderwerpen, jong en oud wil inspireren die ene gouden sleutel te vinden die te maken heeft met jezelf. Om met je eigen kracht én kwetsbaarheid deuren open te durven maken, die er echt toe doen.

Lees meer
Zandmonument -www.zandmonument.nl

Zandmonument -www.zandmonument.nl

Na een begrafenis gaat er vaak een lange periode voorbij, waarin een graf nog geen monument draagt. Redenen hiervoor lopen uiteen; u wilt bijvoorbeeld rustig de tijd nemen om een goede en weloverwogen keuze te maken voor de juiste steen, of er zijn vervelende financiële en andere zaken waarvoor u de nodige tijd wilt nemen.

Zandmonument biedt de mogelijkheid om te kiezen voor een persoonlijke en waardige oplossing, die van een volledig natuurlijk materiaal wordt vervaardigd: Zand.

Een Zandmonument is een klein zandsculptuur dat volledig vorm te geven is naar uw eigen wensen. Door het gebruik van speciaal sculptuurzand, en het achteraf behandelen met een biologisch afbreekbare fixeerlaag kan de sculptuur enkele maanden tot meer dan een jaar blijven staan, ongeacht de weersomstandigheden. U kunt kiezen uit een aantal bestaande ontwerpen, of voor een volledig eigen ontwerp.

Lees meer
ijs voor iedereen -postkantoor voor levensverhalen –

ijs voor iedereen -postkantoor voor levensverhalen –

IJs voor iedereen is een postkantoor voor met-de-hand-geschreven brieven naar overleden mensen waar je van blijft houden. De brieven worden er - tot in de eeuwigheid - gearchiveerd. Uit elke brief wordt één zin - die het ijs doet smelten - anoniem op deze website gepubliceerd.
Beeldend kunstenares, Saar De Buysere hertekent de brief met potlood op papier en geeft de sfeer van de brief weer in een beeld. Dit beeld wordt als postzegel terug gestuurd naar de afzender.

Brieven voor nu
IJs voor iedereen wil (rouwende) mensen op verhaal laten komen door een gesprek aan te gaan over sterven en achterblijven en met hen te schrijven naar wie gemist wordt.

Brieven voor later
IJs voor iedereen is er voor mensen die het einde van de straat hebben bereikt en naar de overkant gaan. Om met hen te schrijven naar wie achterblijft. Later, op een onvergetelijke dag wordt deze brief bezorgd aan wie hen mist. Het postkantoor werd opgericht op 5-01-2017 als hou-vast in donkere dagen.

Lees meer
AVEO-Kaarten voor Nabestaanden

AVEO-Kaarten voor Nabestaanden

Omdat de Liefde blijft ... ook na het sterven ... willen nabestaanden de overleden dierbare in hun gedachten levend houden. Dat kan met de AVEO (Aandacht Voor Een Overledene) - Kaarten voor Nabestaanden. Elke AVEO-Kaart heeft een afbeelding met tekst "Dag Lieve Schat" aan de ene kant en een gedicht voor een gestorven geliefde aan de andere kant. Er zijn 8 verschillende kaarten gemaakt. Alle AVEO-Kaarten zijn: 10x21 cm, gelamineerd, fullcolour, voor binnen én buiten.

Lees meer
Troostschaap Moksha

Troostschaap Moksha

Mijn product is een opbaarmogelijkheid en omhulsel voor prematuur overleden kindjes.
Bij dit product heb ik een herinneringsschaapje gemaakt dat achterblijft als herinnering. Dit herinneringsschaapje heet Maya.

Lees meer
Hemelwiegje, voor het afscheid van een GROOT wonder

Hemelwiegje, voor het afscheid van een GROOT wonder

Elke hemelwieg is uniek

De hemelwiegjes zijn met de hand gevilt. Van merinowol gecombineerd met zijde en vlasvezels. Ook is er gebruik gemaakt van zijden stof; het geheel wordt bewerkt met water en groene zeep tot een hemelwiegje. Er zijn alleen natuurlijke materialen gebruikt waardoor het heel zacht aanvoelt. Doordat het handwerk is, is er van elk hemelwiegje 1 uniek exemplaar. Ook is het mogelijk een hemelwiegje in opdracht te laten maken, gepersonaliseerd.

Een hemelwieg is gemaakt voor levenloos te vroeg geboren kindjes en hun ouders, om ook voor deze kindjes een mooi afscheid te verzorgen. Het is een hele moeilijke tijd, en hoe fijn is het dan om je kindje bij je te houden, een paar dagen voordat het afscheid komt. Deze periode wordt langer mogelijk met de watermethode, tot wel 5 dagen.

Lees meer
Uitvaartspeelgoed

Uitvaartspeelgoed

Uitvaartspeelgoed, gemaakt van de blokjes uit Denemarken, is een manier om op laagdrempelige wijze met kinderen over de dood te praten, hen voor te bereiden op wat komen gaat en hen na te laten spelen wat ze meegemaakt hebben.

Lees meer
Miomind, persoonlijke foto’s vertellen het levensverhaal

Miomind, persoonlijke foto’s vertellen het levensverhaal

Miomind is een uniek en persoonlijk aandenken en een prachtige herinnering aan een overleden dierbare. Elke gedachte is eigen, elke relatie speciaal. Dat maakt Miomind zo bijzonder. Zoals de persoon die er huist, straalt Miomind de ziel uit. Persoonlijke foto's vertellen zijn of haar verhaal.
Laat ze leven!! Miomind vul je met as of persoonlijke voorwerpen .De deksel kun je te allen tijde van de Miomind halen en omgekeerd neerzetten. Op de rand kun je een ornamentje plaatsen en in de deksel is ruimte voor een waxinelichtje. De Miominds die wij maken komen voort uit puur handmatig vakwerk.

Lees meer
De laatste noot; Trommelen op de kist van opa

De laatste noot; Trommelen op de kist van opa

Na het overlijden van Wim, die ik muziektherapie gaf, werd ik gevraagd op zijn crematie te zingen. Zijn vrouw vroeg of ik ook wat kinderliedjes kon zingen, zodat de kleinkinderen ook mee konden doen en voor opa konden zingen. Het werd ‘In de maneschijn’ en we gingen om de kist staan. Uit de verhalen van Wim’s vrouw, wist ik dat Wim iemand was die buiten de gebaande paden durfde te treden. Ik had het gevoel dat de familie dat nu ook wel kon gebruiken, dus stelde voor om aan het einde even lekker op de kist te ‘rombommen’. Goed idee vond iedereen, even trommelen op de kist van opa. Tijdens het zingen bouwde de spanning al lekker op en daar gingen we. Rombom en nog een keer en steeds sneller. Rombom, rombom, rombom, ROMBOM. Dat was lachen, dat hoorde bij Wim.
Elkaar even opzoeken voor een knuffel bij het lied: ‘Dicht bij jou, voel ik me fijn’ en tijd om afscheid te nemen.
Dit bijzondere drumstel zal ik nooit meer vergeten en inspireerde me voor de ontwikkeling van ‘De laatste noot'.

Lees meer