Kies nu uw favoriet voor de Afscheidsprijs

De Yarden Afscheidsprijs heeft naast de juryprijs ook een publieksprijs. Breng hiervoor nu uw stem uit. U kunt stemmen tot en met donderdag 31 augustus 2017, 17.00 uur.

Hoe werkt het?

U kunt slechts op 1 initiatief uw stem uitbrengen. Klik hiervoor op de button rechts bovenin de afbeelding bij de inzending. Het stemmen gebeurt op basis van IP-adres én e-mailadres. Als iemand al op uw IP-adres een stem heeft uitgebracht, probeer dan een ander netwerk, bijvoorbeeld via uw mobiel of tablet.

Geef uw juiste e-mailadres op om uw stem definitief te maken en klik op ‘geef je stem’. U krijgt een e-mail met een link. Zodra u deze link aanklikt, is uw stem definitief. Het kan zijn dat de bevestigingse-mail in uw spambox terecht is gekomen of dat uw beveiligingsinstellingen dusdanig veilig zijn ingesteld dat uw provider het e-mailbericht als spam ziet. In het laatste geval adviseren wij u de beveiligingsinstellingen aan te passen.

Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het uitbrengen van uw stem voor de Afscheidsprijs en niet voor andere doeleinden.

Ideeënoverzicht

De steenurn

De steenurn

Wanneer een overledene is gecremeerd, hebben de nabestaanden de mogelijkheid de urn met de as te begraven in een urnenkelder, met daarbovenop een grafsteen.

Ik zou urn en steen graag combineren en de steenurn introduceren: een steen met daarín de as van de overledene! Op de steenurn komt uiteraard de naam van de overledene te staan.

De steenurnen kunnen bijvoorbeeld op de begraafplaats in een wandelpad worden gelegd, waardoor een soort 'Walk of Fame' ontstaat!

Lees meer
Gespreksspel ‘Wat ik je nog wil zeggen…’

Gespreksspel ‘Wat ik je nog wil zeggen…’

Graag zou ik een gespreksspel ontwikkelen rondom de onderwerpen verlies, afscheid en de dood, met als titel 'Wat ik je nog wil zeggen...' Het doel is om in ontspannen sfeer over betreffende onderwerpen in gesprek te gaan met mensen die je lief zijn. Gewoon, omdat je het (niet) wilt nalaten, nu het kan.
De vragen/opdrachten variëren van interactief tot zeer persoonlijk, opgedeeld in verschillende categorieën van praktisch tot levensbeschouwelijk. Enkele voorbeelden:
- Welke uitvaart sprak jou aan? Wat zou bij jou/mij passen tijdens een uitvaart?
- Neem een dierbare in gedachten, die overleden is. Wat zou je hem/haar nog graag willen zeggen? Wat betekent dat voor mensen die nu nog wel bij je zijn?
- Neem een filmpje op van iets wat kenmerkend is voor jou (een gewoontegebaar, een liedje wat je elke dag voor je kinderen zingt o.i.d.)

Lees meer
Sterretjesveld Haarlem

Sterretjesveld Haarlem

Mijn wens is een Sterretjesveld te realiseren voor Haarlem (en omgeving). Een herdenkingsplek voor de allerkleinsten, waar ziekenhuizen kosteloos de as van te vroeg geboren, niet levensvatbare baby's anoniem kunnen verstrooien. Premature kindjes worden door hun moeder een leven lang meegedragen. Zo hebben de ouders en andere gezinsleden een plek om naar toe te gaan en het kindje te herdenken. Het geld zal worden besteed aan een mooi kunstwerk, een bankje en een eerste herdenkingsbijeenkomst.

Lees meer
Upcycling grafmonument

Upcycling grafmonument

Een grafsteen kan, als de 'gedenkfunctie' op een begraafplaats wegvalt, ook een andere functie krijgen binnen de kring van nabestaanden. Als ontwerper speel ik in op de thema's hergebruik en duurzaamheid en maak ik er functionele kunst van.

Een eeuwig durend graf komt zelden meer voor. Tegenwoordig koopt men een graf op de begraafplaats voor 30, 20 of zelfs 10 jaar. De bestaande grafstenen zijn door hun duurzame karakter daarna zeker nog niet 'afgeschreven'. Nabestaanden kunnen de grafrechten verlengen, maar een andere mogelijkheid is om de grafsteen om te vormen naar een gebruiksvoorwerp voor in of rond hun huis. Zo krijgen grafmonumenten die op de lijst staan om geruimd te worden, een tweede leven en spreekt men ook wel van 'upcycling'. Door het toepassen van eenvoudige machinale bewerkingen mogelijk in combinatie met RVS, hout of glas ontstaan o.a. unieke banken, stoelen of tafels met een extra dimensie.

Lees meer
Verwisselbare tekst op gedenkmonument

Verwisselbare tekst op gedenkmonument

Na het overlijden, in een emotionele periode, dienen ook praktische zaken geregeld te worden. Eén van deze zaken is het uitkiezen van een gedenkmonument. Dit is, over het algemeen, een kostbare aangelegenheid. Daarnaast is de keuze voor een gedenkmonument er één die definitief is. Het zou fijn zijn als deze keuze niet definitief is. Dit kan door de tekst op het gedenkmonument aan te kunnen passen. In plaats van de tekst te graferen, is het mogelijk letters in de steen te schuiven. Hierdoor kunnen de nabestaanden op elk moment de tekst op het monument aanpassen.
Hoe het monument eruit ziet kan naar ieders smaak en budget worden toegepast. De letters kunnen van verschillende materialen gemaakt worden denk hierbij aan glas, steen, cortenstaal en plastic. Verschillende lettertypes zijn mogelijk en natuurlijk ook de inkeping. Daarnaast is het mogelijk om een gedeelte van de steen wel te graveren. De nabestaande zijn in bezit van de sleutel waar de inkeping mee is afgesloten.

Lees meer
De laatste noot; Trommelen op de kist van opa

De laatste noot; Trommelen op de kist van opa

Na het overlijden van Wim, die ik muziektherapie gaf, werd ik gevraagd op zijn crematie te zingen. Zijn vrouw vroeg of ik ook wat kinderliedjes kon zingen, zodat de kleinkinderen ook mee konden doen en voor opa konden zingen. Het werd ‘In de maneschijn’ en we gingen om de kist staan. Uit de verhalen van Wim’s vrouw, wist ik dat Wim iemand was die buiten de gebaande paden durfde te treden. Ik had het gevoel dat de familie dat nu ook wel kon gebruiken, dus stelde voor om aan het einde even lekker op de kist te ‘rombommen’. Goed idee vond iedereen, even trommelen op de kist van opa. Tijdens het zingen bouwde de spanning al lekker op en daar gingen we. Rombom en nog een keer en steeds sneller. Rombom, rombom, rombom, ROMBOM. Dat was lachen, dat hoorde bij Wim.
Elkaar even opzoeken voor een knuffel bij het lied: ‘Dicht bij jou, voel ik me fijn’ en tijd om afscheid te nemen.
Dit bijzondere drumstel zal ik nooit meer vergeten en inspireerde me voor de ontwikkeling van ‘De laatste noot'.

Lees meer
Liefde overwint (gepersonaliseerd kinder-fotoboek)

Liefde overwint (gepersonaliseerd kinder-fotoboek)

'Liefde overwint' is een gepersonaliseerd kinderboek voor kinderen tussen de 2 en 6 jaar.
Het bijzondere van dit boek is dat we het kunnen samenstellen met foto afbeeldingen zodat het verhaal passend is bij jullie situatie. Dit kan door per bladzijde een keuze te maken uit een drietal foto's welke het meeste bij jullie verdriet aansluit. Wij snappen dat de foto afbeelding anders zal zijn bij het verlies van een baby (broertje of zusje) dan bij het verlies van een opa of oma. Ook wanneer je gelooft in God zal de afbeelding anders zijn dan wanneer je aan je kind wil vertellen dat er een sterretje in de hemel bij is. De foto afbeeldingen zijn reëel en laten een toepasbare situatie zien. De foto afbeeldingen zijn mooi zacht van kleur zodat het een kind aanspreekt.

Lees meer
Lofliedjes – onze ode aan het leven

Lofliedjes – onze ode aan het leven

Waarschijnlijk heb jij ook stiekem wel ergens een lijstje liggen, of heb je je partner verteld welk nummer het beste bij jou past. Eenmaal in de twee maanden spreken Jeroen Slot en Jelmer Uitentuis (Nevenactiviteiten) met diverse gasten over het nummer dat zij graag op hun begrafenis willen laten horen. Omdat in dat nummer alles zou moeten samenkomen, en omdat iedereen daar wel eens over heeft nagedacht.*
De gasten worden ingeleid middels een speciaal voor de gelegenheid geschreven gedicht. Daarna spreken Jeroen en Jelmer met de gast over de betekenis van het leven en de dood, over ambitie en over muziek. Onze muzikanten vertolken het nummer dat de gast gekozen heeft.
Deze gesprekken, inclusief gedicht en muziek, worden online geplaatst als podcast.
* Toch hoort ook voor veel mensen muziek op de begrafenis er helemaal niet bij, bijvoorbeeld vanwege het geloof. Daarom stellen we hen een andere vraag: bij welk nummer wil jij herinnerd worden?

Lees meer
Henkie; een houvast voor iedere emotie

Henkie; een houvast voor iedere emotie

Een kind heeft tot ongeveer z'n 8ste jaar een doekje wat overal mee naar toe gaat. Waarom zou je niet een troostdoekje hebben waarin je je tranen kunt drogen, mee kunt spelen en frunniken, waar de naam van je geliefde op staat in zachte letters.

Wij hebben deze doekjes gemaakt met 3 afgeronde kanten, omdat wij vinden dat de scherpe kanten er vanaf moeten bij de rouw, zodat je daarna vol gas weer vooruit kunt. Maar voordat je daar bent is het fijn om een houvast te hebben. Henkie, en hij gaat met je mee bij iedere emotionele gebeurtenis. Hij wordt verpakt in een mooie leren etui waarbij handgeschept papier zit om je herinneringen op te schrijven. Een mooi moment wat je te binnen schiet, wat je niet wil vergeten. Welke zinnen zijn belangrijk. Is dat de zin; "Je ruikt naar de zon" of "Kip met brocolli, brrrr" of maak je kleine tekeningen. Alles is goed. Henkie is er voor jou. Want bij www.henkie.me vinden we dat iedere emotie het waard is om te delen.

Lees meer
Brancardomslagdeken

Brancardomslagdeken

De brancardomslagdeken heb ik ontworpen om nabestaanden een goed gevoel te geven als hun dierbare opgehaald wordt. Ook verpleegkundigen hebben behoefte aan een vervanging voor de bestaande brancardhoes. Met de fraai uitziende brancardomslagdeken kan de overledene liefdevol toegedekt worden. De rits is geplaatst aan de zijkant waardoor het veel respectvoller oogt. Het zeil waar je niet aan ontkomt zit nu alleen nog aan de binnenkant en niet meer aan de buitenkant. De buitenkant is van stevig stof gemaakt. Zelfs de veiligheidsbanden waar de overledene mee vast gemaakt wordt is bekleed met stof, dezelfde stof als de boven en onder kant van de brancardomslagdeken.

Lees meer
HerinnerBaar – Woord-Zang-Dienstbegeleiding: met eigen liedteksten op bestaande melodieën

HerinnerBaar – Woord-Zang-Dienstbegeleiding: met eigen liedteksten op bestaande melodieën

Bij een overlijden zoeken we naar verhalen, foto's en liedjes die passen. Muziek zegt meer dan duizend woorden. Muziek raakt je recht in je hart. Ik verwoord het gevoel van nabestaanden in een combinatie van woorden, gedichten en teksten op de muziek/melodie van hun keuze en zing deze bij een bijzonder persoonlijke viering en gelegenheid.

Ik schrijf teksten en levensverhalen in combinatie met Nederlandstalige liedteksten op maat (passend bij de situatie en de gevoelens) op bestaande melodieën. Daarnaast zing ik desgewenst ook bestaande liedjes in originele versie. Hierdoor ontstaat een unieke combinatie van Woord-Zang-Dienstbegeleiding voor een bijzonder persoonlijk afscheid.

Naast het schrijven van teksten en liedjes bij een afscheid, zing ik eigen liedteksten bij herinneringsbijeenkomsten, voor nabestaanden. Hiervoor heb ik ook een CD gemaakt: Dromen voor Jou met 15 liedjes voor nabestaanden.

Lees meer
Moppie-kussens met karakter, steun voor kinderen bij afscheid en ziekte

Moppie-kussens met karakter, steun voor kinderen bij afscheid en ziekte

Er was eens een meisje van 5 jaar met leukemie. Ik maakte voor haar een kussen met de afbeelding van Moppie-vlinder Missie omdat ze veel van vlinders houdt. Het kussen lag achter haar rug in het ziekenhuis bij de laatste behandelingen. In de auto lag ze samen met haar knuffels heerlijk te slapen onder het kussen. Nu ze genezen verklaard is pakt ze haar Moppie-kussen er meteen weer bij wanneer ze zich niet lekker voelt. De steun die dit kussen haar heeft gegeven gun ik alle kinderen die te maken hebben met ernstige ziekte of overlijden.
De kussens met karakter van de Moppies hebben 4 verschillende uitvoeringen. Er zijn 4 Moppies met elk een eigen verhaal. Elk kind kan kiezen welke Moppie hem/haar troost en veiligheid biedt. De kussens bieden steun door er op te zitten of liggen, er tegenaan te leunen of mee te nemen onder de arm. Thuis, in het ziekenhuis of bij een uitvaart. De verhalen bij olifant Molle, vlinder Missie, draak Mexa en giraf Miek bieden emotionele steun aan de kinderen.

Lees meer