Yarden beloont innovatie!

Yarden wil grensverleggende ideeën of initiatieven rondom het levenseinde en het afscheid stimuleren dan wel belonen. Daarom heeft Yarden de Yarden Afscheidsprijs in het leven geroepen. Originele, vernieuwende en/of taboedoorbrekende inzendingen maken kans op deze prijs. De winnende initiatieven of ideeën worden beloond met o.a. een geldbedrag. Het uitreiken van de Yarden Afscheidsprijs gebeurt in principe iedere 2 jaar. Tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag voor de vrijwilligers van Vereniging Yarden op zaterdag 16 september 2017 in het Planetarium in Amsterdam, reikt Yarden deze prijs voor de achtste keer uit.

Met deze prijs wil Yarden iedereen stimuleren om nieuwe initiatieven en/of ideeën aan te dragen rondom de dood en het afscheid. Iedereen* mag meedoen! Van particulier tot professional en van jong tot oud. Meerdere inzendingen per deelnemer zijn toegestaan. De uiterste deelnamedatum is zaterdag 1 juli 2017, 17.00 uur. Vanaf dat moment is het voor het publiek mogelijk om te stemmen. Stemmen kan tot en met donderdag 31 augustus 2017, 17.00 uur.

*)Medewerkers en vrijwilligers van Yarden en franchisenemers/partners zijn uitgesloten van deelname.

De afscheidsprijs bestaat uit twee verschillende prijzen:

  • Publieksprijs à € 7.500,-
  • Juryprijs à € 7.500,-

De prijs bestaat tevens uit een oorkonde en bekendmaking in de media. De Yarden Afscheidsprijs is bedoeld om de (verdere) ontwikkeling of uitrol van het initiatief en/of idee te bevorderen.

Winnaars 2015
In 2015 is Theatergroep Bint verkozen tot winnaar van de Juryprijs met de voorstelling ‘Lang zullen ze leven’. Susanne Suermondt won de Publieksprijs met ‘De Urn’ – persoonlijke urnen en herdenkingsbeeldjes.

Klik hier voor tips en trucs om de kans op een prijs te vergroten.

Idee aanmelden

Inzendingen Afscheidsprijs 2017
Laat u inspireren door de onderstaande inzendingen voor de Yarden Afscheidsprijs 2017.

Gedenkteken opgebouwd uit stenen/tegels, de stenen/of tegels worden in een workshop gemaakt
Stemmen is gesloten!

Gedenkteken opgebouwd uit stenen/tegels, de stenen/of tegels worden in een workshop gemaakt

Nu is het nog gebruikelijk dat als gedenkteken een grafsteen wordt geplaatst, of een glazen plaat.

Mijn idee:
- een gedenksteen welke is opgebouwd uit meerdere bakstenen of tegels, zodat uiteindelijk
dezelfde vorm ontstaat als een grafsteen of zerk
- op deze bakstenen of tegels komen persoonlijke teksten of boodschappen te staan of
de naam van degene die de deze steen/tegel heeft gemaakt.

uitvoering
- voor de uitvaart zijn al veel mogelijkheden
- het maken van deze stenen/tegels kan enige tijd, of lange tijd na de uitvaart plaastvinden
in de vorm van een workshop. De naasten hebben er over nagedacht en gaan dan gezamenlijk
aan de slag om deze stenen te maken: kan met handgeschreven tekst of getypt. Zelf
afbakken/glazuren en gezamenlijk (op een later moment) plaatsen in de zerk waar ruimte voor is
uitgespaard of de liggende steen. Ontwerp zal al eerder bij de gemeente ingediend zijn (vergunning)
Zal een korte tekst: enkele woorden of een zin zijn, of een tekening

Lees meer
Byes Levensstijlen
Stemmen is gesloten!

Byes Levensstijlen

Waarom zouden we een afscheid niet persoonlijker maken?
Ieder mens heeft een unieke persoonlijkheid, een eigen karakter en levensstijl. Toch, als het leven eindigt, zie je daar bij de meeste rouwuitingen weinig of niets van terug. Veel rouwdrukwerk lijkt op elkaar.

Byes.nl is een online omgeving waarin uitvaartverzorgers en nabestaanden zelf mooie rouwuitingen kunnen maken aan de hand van vele inspirerende voorbeelden. Van rouwadvertentie tot digitale rouwkaarten met online condoleance. Elke uiting in een eigen Levensstijl.

Zelf doen
Met Byes kunt u zelf rouwkaarten en rouwadvertenties vormgeven, helemaal in de stijl zoals u dat vind passen bij de persoonlijkheid van de overledene. Daarmee krijgt een afscheid extra kleur en warmte. Dat is heel waardevol want je neemt maar één keer afscheid van een dierbare!

Laten doen
Wie het maken liever overlaat aan een goede vormgever is bij Byes ook aan het goede adres. Via de aanvraagoptie in de Byes site kunt u het snel en goed regelen.

Lees meer
Rouwhart (alternatief voor rouwlint)
Stemmen is gesloten!

Rouwhart (alternatief voor rouwlint)

Het rouwhart is een houten hart als alternatief voor een rouwlint. Het hart wordt gemaakt van 3mm berken, is 16x20cm. De tekst wordt gegraveerd.

Het idee hiervoor is ontstaan na het overlijden van mijn vader in 2016. Samen met hem ben ik 10 jaar geleden een bedrijf gestart in het lasergraveren en -snijden. Daarbij werkten we voornamelijk met hout. Bij zijn afscheid was het vanzelfsprekend dat er iets met hout gedaan moest worden.
Een van de dingen die we hebben gedaan was het traditionele rouwlint vervangen door een houten hart met onze eigen tekst.

Op deze persoonlijke benadering hebben we veel positieve reacties gekregen en daardoor is het idee voor Klavertjehout ontstaan. Onze blijvende herinnering voor een speciaal iemand...

Lees meer
Herinneringsboek
Stemmen is gesloten!

Herinneringsboek

Herinneringsboek van kleding of persoonlijke papieren.

Wat doe je met de kleding! als je dierbare overleden is en je wilt opruimen.
Wat doe je met de kleding! als je kinderen eruit gegroeid zijn/die doos met baby kleertjes.
Wat doe je met de kleding! als je zelf wilt opruimen omdat je weet dat je leven eindigt.
Wat doe je met de kleding! die je al jaren bewaard hebt, omdat je er geen afstand van kunt doen.
Wat doe je met de kleding! Bij het einde van een levensfase.
Wat doe je met die lieve briefjes en mooie teksten van jezelf of je dierbare.

Voor mij aanleiding om een boek te ontwerpen een boek gemaakt van kleding of van persoonlijke briefjes. Een boek met ruimte voor persoonlijke bezittingen zoals een horloge, ring, ketting, telefoon enz. Ik had het helemaal in mijn hoofd wat het moest worden. Eerst heb ik een boekbind-cursus gevolgd om de techniek te leren, daarna de lijmen uitgeprobeerd met als resultaat een persoonlijk document.

Lees meer
Miomind, persoonlijke foto’s vertellen het levensverhaal
Stemmen is gesloten!

Miomind, persoonlijke foto’s vertellen het levensverhaal

Miomind is een uniek en persoonlijk aandenken en een prachtige herinnering aan een overleden dierbare. Elke gedachte is eigen, elke relatie speciaal. Dat maakt Miomind zo bijzonder. Zoals de persoon die er huist, straalt Miomind de ziel uit. Persoonlijke foto's vertellen zijn of haar verhaal.
Laat ze leven!! Miomind vul je met as of persoonlijke voorwerpen .De deksel kun je te allen tijde van de Miomind halen en omgekeerd neerzetten. Op de rand kun je een ornamentje plaatsen en in de deksel is ruimte voor een waxinelichtje. De Miominds die wij maken komen voort uit puur handmatig vakwerk.

Lees meer