Yarden beloont innovatie!

Yarden wil grensverleggende ideeën of initiatieven rondom het levenseinde en het afscheid stimuleren dan wel belonen. Daarom heeft Yarden de Yarden Afscheidsprijs in het leven geroepen. Originele, vernieuwende en/of taboedoorbrekende inzendingen maken kans op deze prijs. De winnende initiatieven of ideeën worden beloond met o.a. een geldbedrag. Het uitreiken van de Yarden Afscheidsprijs gebeurt in principe iedere 2 jaar. Tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag voor de vrijwilligers van Vereniging Yarden op zaterdag 16 september 2017 in het Planetarium in Amsterdam, reikt Yarden deze prijs voor de achtste keer uit.

Met deze prijs wil Yarden iedereen stimuleren om nieuwe initiatieven en/of ideeën aan te dragen rondom de dood en het afscheid. Iedereen* mag meedoen! Van particulier tot professional en van jong tot oud. Meerdere inzendingen per deelnemer zijn toegestaan. De uiterste deelnamedatum is zaterdag 1 juli 2017, 17.00 uur. Vanaf dat moment is het voor het publiek mogelijk om te stemmen. Stemmen kan tot en met donderdag 31 augustus 2017, 17.00 uur.

*)Medewerkers en vrijwilligers van Yarden en franchisenemers/partners zijn uitgesloten van deelname.

De afscheidsprijs bestaat uit twee verschillende prijzen:

  • Publieksprijs à € 7.500,-
  • Juryprijs à € 7.500,-

De prijs bestaat tevens uit een oorkonde en bekendmaking in de media. De Yarden Afscheidsprijs is bedoeld om de (verdere) ontwikkeling of uitrol van het initiatief en/of idee te bevorderen.

Winnaars 2015
In 2015 is Theatergroep Bint verkozen tot winnaar van de Juryprijs met de voorstelling ‘Lang zullen ze leven’. Susanne Suermondt won de Publieksprijs met ‘De Urn’ – persoonlijke urnen en herdenkingsbeeldjes.

Klik hier voor tips en trucs om de kans op een prijs te vergroten.

Idee aanmelden

Inzendingen Afscheidsprijs 2017
Laat u inspireren door de onderstaande inzendingen voor de Yarden Afscheidsprijs 2017.

DOOD-GEWOON
Stemmen is gesloten!

DOOD-GEWOON

DOOD-GEWOON is een lichtvoetige én troostende voorstelling over leven en dood voor iedereen vanaf 8 jaar naar de gelijknamige dichtbundel van Bette Westera (won hiermee in Nederland verschillende prijzen waaronder de Woutertje Pieterseprijs en de Gouden Griffel en in Vlaanderen de Poëziemedaille) en Sylvia Weve. Net zoals het boek gaat de voorstelling dieper in op het - vaak moeilijk bespreekbare - dat met sterven, afscheid nemen en rouwen te maken heeft. Het bijzondere is dat dat op zo'n lichtvoetige, rake manier gebeurt dat het nooit bruskeert - integendeel zelfs! DOOD-GEWOON wordt nooit zwaar op de hand.
Verteller Willem Verheyden brengt bijzondere gedichten over de dood die je laten lachen maar evengoed naar de strot grijpen. De poëzie die hij brengt, spat van het leven. Nochtans kijkt hij de dood recht in de ogen en gaat hij geen taboe uit de weg. Hij tackelt de dood die niet alleen voor kinderen lastig en ongrijpbaar is.

Lees meer
Gesprekshulp Levenslang? – Praten over de gevolgen van zelfdoding
Stemmen is gesloten!

Gesprekshulp Levenslang? – Praten over de gevolgen van zelfdoding

‘Levenslang? Praten over de gevolgen van zelfdoding’ is een gesprekshulp voor mensen die een dierbare zijn verloren aan zelfdoding. De gesprekshulp bestaat uit 50 kaartjes en kernachtige achtergrondinformatie over zelfdoding. Op de kaartjes staan uitspraken, meningen, gedachten, feiten en emoties over zelfdoding, die mensen aansporen hun gedachten en gevoelens te delen en te bespreken. De kaartjes kunnen partners, kinderen, collega’s, ouders, zorgverleners, buren en andere naasten van een zelfdoder helpen in het praten over de gedachten en gevoelens die door de zelfdoding zijn opgeroepen. ‘Levenslang?’ kan met én zonder een gespreksleider ingezet worden.

Lees meer
Proefliggen
Stemmen is gesloten!

Proefliggen

Mijn idee is om op festivals (vb. Dauwpop, Zwarte Cross) het publiek de mogelijkheid te bieden om te 'proefliggen'. Ik zie voor me dat Yarden op een hippe en toegankelijke manier laat zien en te laten ervaren wat er allemaal mogelijk is tijdens een uitvaart.

Doel hiervan is om het brede publiek (want dat zijn festivals zoekers) te laten zien wat er allemaal mogelijk is tijdens een uitvaart. En dit onderwerp een beetje uit de taboesfeer te halen. Dit help om na te denken over je eigen uitvaart en dit ook bespreekbaar te maken met je partner en/of vrienden die dan bij je zijn.

Mijn gevoel is dat we nog een heel traditioneel idee hebben over een uitvaart; bloemen, volgauto's, kist en cake. Er is veel meer mogelijk en de uitvaartbranche kan dit nog beter zichtbaar/bereikbaar maken voor het brede publiek.

Lees meer
Mama, wil je met me rouwen?
Stemmen is gesloten!

Mama, wil je met me rouwen?

Iedereen krijgt in zijn/haar leven te maken met verlies. Rouwen leer je meestal van je ouders. Er zijn situaties te bedenken waarin ouders minder in staat zullen zijn hun kinderen dit aan te leren. Daarom is het belangrijk dat er preventief aandacht is voor verlies. Kennis bij ouders, leraren in het basis-, en voortgezet onderwijs en iedereen die met kinderen en jongeren werkt, is van groot belang om psychische problemen op latere leeftijd zoveel mogelijk te voorkomen.

Lees meer
watiknogzeggenwil.nl – maakt de laatste woorden bespreekbaar
Stemmen is gesloten!

watiknogzeggenwil.nl – maakt de laatste woorden bespreekbaar

Watiknogzeggenwil.nl maakt de laatste woorden bespreekbaar.

Bij het verlies van een dierbare volgt bij de uitvaart vrijwel altijd een toespraak. In woorden wordt de overledene als het ware weer tot leven gewekt. Die woorden zijn zorgvuldig gewogen. Het schrijven van zo’n speech is eervol, maar vaak ook lastig. Want hoe herdenk je de dode?

Vraag het hem of haarzelf, bij leven!

Lees meer