Kies nu uw favoriet voor de Afscheidsprijs

De Yarden Afscheidsprijs heeft naast de juryprijs ook een publieksprijs. Breng hiervoor nu uw stem uit. U kunt stemmen tot en met donderdag 31 augustus 2017, 17.00 uur.

Hoe werkt het?

U kunt slechts op 1 initiatief uw stem uitbrengen. Klik hiervoor op de button rechts bovenin de afbeelding bij de inzending. Het stemmen gebeurt op basis van IP-adres én e-mailadres. Als iemand al op uw IP-adres een stem heeft uitgebracht, probeer dan een ander netwerk, bijvoorbeeld via uw mobiel of tablet.

Geef uw juiste e-mailadres op om uw stem definitief te maken en klik op ‘geef je stem’. U krijgt een e-mail met een link. Zodra u deze link aanklikt, is uw stem definitief. Het kan zijn dat de bevestigingse-mail in uw spambox terecht is gekomen of dat uw beveiligingsinstellingen dusdanig veilig zijn ingesteld dat uw provider het e-mailbericht als spam ziet. In het laatste geval adviseren wij u de beveiligingsinstellingen aan te passen.

Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het uitbrengen van uw stem voor de Afscheidsprijs en niet voor andere doeleinden.

Ideeënoverzicht

Talkshow over de dood

Talkshow over de dood

In een reeks van afleveringen wordt de dood besproken met interessante, diverse tafelgasten. In eerste instantie wordt dit opgenomen door IJburg TV.

De idee is mensen uit verschillende groepen uit te nodigen.
1: mensen die concreet met de dood te maken hebben (gehad).
2: de vakspecialisten.
Iedere uitzending wordt telkens één thema centraal gesteld.
Bijvoorbeeld: ‘De dood is dichter bij dan je denkt’, ‘wat weten wij over de dood’, ‘hoe wil je gaan’. Wat betekend de dood gezien vanuit verschillende culturele achtergronden.
Concreet zou ‘De dood is dichter bij dan je denkt’ er als volgt uitzien:
Tafelgasten: Marie F., eierstokkanker. Sam S., uitvaartfotograaf, heeft 3 baby’s verloren. Een dominee. Een ambulance medewerker.

Waarom wij: Anne-Marie ziet als uitvaartbegeleidster dat de dood bijna niet besproken wordt. Dat kan voor de nabestaanden zeer lastig zijn. Voor Machteld is, door de borstkanker die ze heeft gehad, de dood dichterbij gekomen. Machteld is o.a. een talkshow host.

Lees meer
Pre- uitvaartkist

Pre- uitvaartkist

Een kist die mensen in leven zelf vullen met de belangrijke papieren zoals verzekeringspolis, uitvaartpolis, persoonlijke wensen, testament. Evt kleding voor de uitvaart kan erin gelegd worden of worden vastgelegd welk kledingstuk er gewenst wordt.

Lees meer
Ik zie, ik zie wat jij ziet

Ik zie, ik zie wat jij ziet

‘Ik zie, ik zie wat jij ziet’ is een ontroerende theatervoorstelling waarin we kinderen kennis laten maken met het thema de dood. Het verhaal gaat over een meisje dat haar moeder heeft verloren en nu wil weten waar haar moeder is gebleven.

'Mama had een bed in de woonkamer maar daar ligt ze niet meer in, ze ligt nu in een kist. De kist die om haar heen zit heeft een klep die nog openstaat. En zo meteen klappen ze de klep dicht en laten ze mama in de grond zakken. Maar weet je, ondertussen vergeten ze de allerbelangrijkste vraag!

Als mama niet meer in mama is – waar is ze dan wel?

Terwijl de familie afscheid neemt in de woonkamer, zit het meisje veilig verscholen in een keukenkastje. De keuken transformeert met haar fantasie in een grote wereld waarin ze op ontdekkingsreis gaat. Ze komt tijdens haar ontdekkingsreis bijzondere dieren tegen. De karakters hebben allemaal een andere kijk op de dood en waar je heen gaat wanneer je bent overleden.

Lees meer
Visuele rouwverwerking

Visuele rouwverwerking

Poppentheater de muze heeft twee producties ontwikkeld met als titel 'de dood van Doornroosje en Sneeuwwitje'.
Er wordt gespeeld in een klein houten theatertje met legopoppetjes aangevuld met uitvaartspeelgoed. Daarnaast wordt gespeeld in een groter kartonnen theater uit 1964 met barbiepoppen. Zo is er voldoende interactie met aanwezigen, volwassenen en kinderen.

Lees meer
IK BEN

IK BEN

IK BEN is een poëtische korte film van tien minuten die gaat over doodgaan vanuit het perspectief van degene die sterft. In de film zet ik een parallelle wereld neer, waarin ik onderzoek wat er zou kunnen gebeuren zodra je hart stopt en je geen adem meer haalt. Ik laat mij hierbij leiden door mijn gedachtegoed, dat ook zij die heel plotseling sterven, de tijd krijgen om afscheid te nemen en af te sluiten, ook al is dat in een andere dimensie.

De korte film is gebaseerd op een door mij geschreven verhaal over een jonge vrouw die bij een verkeersongeluk om het leven komt. Na het sterven komt ze in een parallelle wereld terecht waar ze eerst moet ontdekken dat ze dood is. Na haar ontdekking moet ze tot acceptatie komen om vervolgens afscheid te kunnen nemen van het leven. Pas daarna kan ze overgaan.

Lees meer
Rouwwagen ‘Zullen we over de dood praten?’

Rouwwagen ‘Zullen we over de dood praten?’

Vanuit Bureau MORBidee zijn we in 2016 een campagne ‘Zullen we over de dood praten?’ gestart. Onderdeel van die campagne zijn inmiddels twee social media-campagnes, een bierviltje met de tekst ‘Zullen we over de dood praten?’ (tot nu toe in een oplage van 100.000 exemplaren verspreid) en een harmonicafolder, met de tien belangrijkste voordelen van nadenken/praten over de dood. Aan die reeks willen we een nieuw element toevoegen: een rouwwagen bestickeren met ‘Zullen we over de dood praten?’ erop en een handvol andere vragen. Zoals: ‘Weet u het al, begraven of cremeren?’, ‘Wat wil je achterlaten?’, ‘Ben je bang voor de dood?’, ‘Is de dood het einde van alles?’ en ‘Wat is voor jou een goede dood?’ Dit alles in ‘fleurige’ kleuren. Door met die auto rond te rijden, zorgen we voor een flinke blikvanger. Behalve ermee rondrijden, kan hij ook geparkeerd worden bij grote evenementen.

Lees meer
Tweestrijd jongeren voor jongeren

Tweestrijd jongeren voor jongeren

Stichting Tweestrijd is ontstaan uit een groep jongeren die in hun jonge leven geconfronteerd zijn met suïcides onder vrienden. Wij proberen de problematiek onder de jongeren in een zo vroeg mogelijk stadium te signaleren en aan te pakken. Zodoende hopen wij depressie en het aantal suïcides onder de jeugd terug te dringen. Omdat de drempel tussen jongeren onderling laag ligt om met elkaar in gesprek te gaan, is het onze kracht om op een natuurlijke manier zeer kwetsbare en gevoelige onderwerpen te bespreken. Doordat wij een positief signaal afgeven, elkaar inspireren en barrières doorbreken hopen wij jongeren te laten praten om zodoende het taboe op kwetsbare onderwerpen te kunnen doorbreken. Dit doen wij door het geven van gastlessen op middelbare scholen. Het bereik is groot en onze aanpak succesvol. Daarnaast geven wij lezingen en leveren bijdragen aan symposia.

Lees meer
Doodgewoon in de klas

Doodgewoon in de klas

Hoe kun je leerlingen ondersteunen en leer je hen spelenderwijs omgaan met dood en afscheid? Door les te geven uit het lespakket Doodgewoon in de klas. Zo ervaren kinderen op een luchtige manier dat verlies onderdeel is van het leven.

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover heeft de digitale lesmethode www.doodgewoonindeklas.nl ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het doel van het lesmateriaal is om de dood uit de taboesfeer te halen en leerkrachten concrete handvatten te geven om met dit onderwerp in hun groep aan de slag te gaan.

Lessen over dood op school, is dat nodig? Ja. Leerlingen komen er vaak zelf mee, bijv. als ze een huisdier of familielid missen en daarover willen vertellen. Het houdt ze bezig, ze zijn er nieuwsgierig naar. Toon ze dat alle emoties er mogen zijn.

Leerlingen gaan met de volgende onderwerpen aan de slag: alles gaat voorbij, dood begraven & cremeren, rituelen & cultuur en verdriet & herinnering. Een favoriet onderdeel? De bucketlist.

Lees meer
Troost.nl uitbreiding “JE KUNT DIT: eerste hulp bij het verlies van een kindje”

Troost.nl uitbreiding “JE KUNT DIT: eerste hulp bij het verlies van een kindje”

Jonge ouders die geconfronteerd worden met het overlijden van hun kindje worden onverwacht gedwongen om te schakelen van geboorterituelen naar rouwrituelen. Om deze ouders te helpen willen we Troost.nl (i.s.m Stichting Make a Memory, die kosteloos professionele foto's van overleden kinderen maakt) uitbreiden met een knop “JE KUNT DIT – Eerste hulp bij verlies van een kindje” waar informatie te vinden is, die ouders nodig hebben wanneer zij plotseling afscheid moeten nemen van hun kindje. Denk aan; wat kunnen we bewaren, op welke plek neem ik afscheid, hoe vertel ik het mijn omgeving, gaan we foto’s maken. Met de vernieuwde versie van Troost.nl hoeven deze ouders niet verstrikt te raken in de angstaanjagende online wereld waar je via Google in terecht komt. Op Troost.nl zien ze de knop “JE KUNT DIT – Eerste hulp bij verlies van een kindje”. Een veilige plek met de verschillende opties, rouw rituelen en keuzes die je als jonge ouders hebt.

Lees meer
Hoe mooi afscheid kan zijn

Hoe mooi afscheid kan zijn

“Ik ga nu mijn hele familie laten weten dat dit mogelijk is....
Dit was één van de opmerkingen die ertoe hebben geleid dat een aantal bevlogen afscheidsfotografen het initiatief hebben genomen om Het Nederlands Collectief Van Afscheidsfotografen (NCVA) op te richten. Een afscheid wordt met veel liefde helemaal naar wens vormgegeven. Door het afscheid vast te leggen in beeld blijft de het tastbaar. Niet alleen een reportage van de uitvaart maar ook de momenten ervoor en erna zijn belangrijk voor de totale herinnering. De aangesloten afscheidsfotografen hebben een grotere droom dan alleen hun eigen bedrijf. Hun droom: samen met de nabestaanden een prachtig fotoalbum met liefdevolle herinneringen van de begrafenis of crematie maken. Niet een herinnering aan een van de verdrietigste dagen in iemands leven, maar herinneringen aan liefde, connectie en samenzijn tijdens het afscheid. Deze droom komt uit zodra er bij consumenten en uitvaartondernemers bewust zijn van de mogelijkheden.

Lees meer
Proefliggen

Proefliggen

Mijn idee is om op festivals (vb. Dauwpop, Zwarte Cross) het publiek de mogelijkheid te bieden om te 'proefliggen'. Ik zie voor me dat Yarden op een hippe en toegankelijke manier laat zien en te laten ervaren wat er allemaal mogelijk is tijdens een uitvaart.

Doel hiervan is om het brede publiek (want dat zijn festivals zoekers) te laten zien wat er allemaal mogelijk is tijdens een uitvaart. En dit onderwerp een beetje uit de taboesfeer te halen. Dit help om na te denken over je eigen uitvaart en dit ook bespreekbaar te maken met je partner en/of vrienden die dan bij je zijn.

Mijn gevoel is dat we nog een heel traditioneel idee hebben over een uitvaart; bloemen, volgauto's, kist en cake. Er is veel meer mogelijk en de uitvaartbranche kan dit nog beter zichtbaar/bereikbaar maken voor het brede publiek.

Lees meer
Alsjeblieft, voor jou

Alsjeblieft, voor jou

Deze traan is een speldje om weer te geven dat rouw op momenten komt wanneer een ander er niet bij stil staat dat het voor jou een belangrijke of een moeilijke dag is. Het speldje geeft je de mogelijkheid om te laten zien zonder woorden dat je meer afstand wilt of juist toenadering. En dat is voor beide partijen handig; even naar je luisteren of je juist met een grote boog uit de weg gaan. Hij kan gebruikt worden bij elk verlies.

De tranen zijn gemaakt van karton en daarover heen een stof van b.v. het lieveling overhemd van je vader. Wij maken hier tranen van en deze kun je opspelden. Deze tranen kun je natuurlijk bij de begrafenis uitdelen, maar is ook heel goed mogelijk om te versturen bij de condoleancekaart. Het mooie is dat er misschien wel andere mensen zijn die het speldje op hebben op hele andere dagen dan dat jij verwacht, want dat is hun herinnering. Je herkent het uit duizenden. Iedere traan geeft verandering aan.

In liefdevolle herinnering
X Nana Bouwens

Lees meer