Yarden beloont innovatie!

Yarden wil grensverleggende ideeën of initiatieven rondom het levenseinde en het afscheid stimuleren dan wel belonen. Daarom heeft Yarden de Yarden Afscheidsprijs in het leven geroepen. Originele, vernieuwende en/of taboedoorbrekende inzendingen maken kans op deze prijs. De winnende initiatieven of ideeën worden beloond met o.a. een geldbedrag. Het uitreiken van de Yarden Afscheidsprijs gebeurt in principe iedere 2 jaar. Tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag voor de vrijwilligers van Vereniging Yarden op zaterdag 16 september 2017 in het Planetarium in Amsterdam, reikt Yarden deze prijs voor de achtste keer uit.

Met deze prijs wil Yarden iedereen stimuleren om nieuwe initiatieven en/of ideeën aan te dragen rondom de dood en het afscheid. Iedereen* mag meedoen! Van particulier tot professional en van jong tot oud. Meerdere inzendingen per deelnemer zijn toegestaan. De uiterste deelnamedatum is zaterdag 1 juli 2017, 17.00 uur. Vanaf dat moment is het voor het publiek mogelijk om te stemmen. Stemmen kan tot en met donderdag 31 augustus 2017, 17.00 uur.

*)Medewerkers en vrijwilligers van Yarden en franchisenemers/partners zijn uitgesloten van deelname.

De afscheidsprijs bestaat uit twee verschillende prijzen:

  • Publieksprijs à € 7.500,-
  • Juryprijs à € 7.500,-

De prijs bestaat tevens uit een oorkonde en bekendmaking in de media. De Yarden Afscheidsprijs is bedoeld om de (verdere) ontwikkeling of uitrol van het initiatief en/of idee te bevorderen.

Winnaars 2015
In 2015 is Theatergroep Bint verkozen tot winnaar van de Juryprijs met de voorstelling ‘Lang zullen ze leven’. Susanne Suermondt won de Publieksprijs met ‘De Urn’ – persoonlijke urnen en herdenkingsbeeldjes.

Klik hier voor tips en trucs om de kans op een prijs te vergroten.

Idee aanmelden

Inzendingen Afscheidsprijs 2017
Laat u inspireren door de onderstaande inzendingen voor de Yarden Afscheidsprijs 2017.

Digitale Nazorg
Stemmen is gesloten!

Digitale Nazorg

In Nederland overlijden ongeveer 350 mensen per dag van 18 jaar of ouder en vrijwel allemaal hebben zij een digitale nalatenschap. Wie heeft er namelijk geen mobiele telefoon of computer? En wie maakt er geen gebruik van e-mail en internet?

Maar hoe krijgen nabestaanden toegang tot bijvoorbeeld contacten, foto’s of documenten, noodzakelijk voor de administratie, verwerking of als dierbare herinnering maar is de apparatuur van de overledene beveiligd met een wachtwoord of toestelcode?

En hoe kunnen nabestaanden on- en offline diensten, social media, abonnementen en nieuwsbrieven beëindigen als zij niet eens weten of daar gebruik van is gemaakt, laat staan de gebruikersnamen en wachtwoorden daarvan kennen?

Lees meer
Troostcadeau ‘Engel’
Stemmen is gesloten!

Troostcadeau ‘Engel’

Bij ontwerp ‘Engel’ staat het thema ‘De liefde blijft’ centraal. Wanneer je afscheid neemt van een dierbaar iemand dan raak je veel kwijt. Maar de liefde blijft! Dit wordt uitgebeeld door het rode hart van de engel.

Het troostcadeau ‘Engel’ is een pakje zakdoeken met ontwerp ‘Engel’. Het pakje zakdoeken is verpakt in een organza zakje en aangevuld met foamhartjes.
Een troostend en praktisch gebaar voor kinderen die betrokken zijn bij afscheid. Wanneer tranen van gemis over de wangen rollen dan kan het kind deze opvangen met een zakdoekje. De zachte foamhartjes zijn stickers en kunnen door de kinderen op of in de kist geplakt worden. Daarmee geven zij symbolisch hun liefde mee. De stickers kunnen ook worden geplakt op bijvoorbeeld een herinneringsdoosje of fotolijstje. Ook een mooie tekening kan worden aangevuld met de hartjes. Wanneer het zachte organza zakje leeg is dan kan het kind er een klein herinner-dingetje in bewaren. Bijvoorbeeld een mooie steen of een sieraad.

Lees meer
Troostschaap Moksha
Stemmen is gesloten!

Troostschaap Moksha

Mijn product is een opbaarmogelijkheid en omhulsel voor prematuur overleden kindjes.
Bij dit product heb ik een herinneringsschaapje gemaakt dat achterblijft als herinnering. Dit herinneringsschaapje heet Maya.

Lees meer
Terug naar de natuur
Stemmen is gesloten!

Terug naar de natuur

Ik ben 47 jaar en ik voel me alsof ik nooit dood zal gaan. Daarom schrok ik best wel toen 3 week geleden een kennis van mij plotseling overleed. Ik werd met de stoffelijkheid van ons bestaan geconfronteerd. Ze was nog maar 32 jaar. Standaard crematie, koffie en cake en thats it.
Ik ben geen hokjesmens. In een vakje op het kerkhof, wel mooi dat mijn kids nog naar een plek kunnen gaan. Maar dat mijn kids het dan ook moeten gaan onderhouden, nee... Dat wil ik ze niet aandoen. Ze hebben het al zo druk. En als er na 20 jaar niet wordt betaald ben je weg. Verbranden lijkt me niets, ik wil terug naar de natuur.

Op een of andere manier, wellicht synchroniteit, stuitte ik op het feit dat er ook natuurbegraafplaatsen zijn. Ik ben 47 jaar en ik wist nooit dat die bestonden! Wat een prachtplek, bijvoorbeeld bij Eext. Forever blijven liggen en geen gedoe voor de kids, toch een prachtige plek waar ze heen kunnen als ze willen.... Dus mijn idee is dat dit niet goed gepromoot wordt.

Lees meer
Troostkonijn
Stemmen is gesloten!

Troostkonijn

Een troostkonijn is een fijne knuffel gemaakt van de kleding van een dierbare overledene waar een kind veel troost bij kan vinden. Op deze manier is de overledene toch nog een beetje bij het kind. Er zijn al meer boekjes voor kinderen geschreven over het overlijden van iemand in de naaste omgeving en over rouwen en rouwverwerking. Ik was zelf nog nooit iets tegengekomen waar een kind daadwerkelijk troost bij kan zoeken; iets tastbaars.

Lees meer