Kies nu uw favoriet voor de Afscheidsprijs

De Yarden Afscheidsprijs heeft naast de juryprijs ook een publieksprijs. Breng hiervoor nu uw stem uit. U kunt stemmen tot en met donderdag 31 augustus 2017, 17.00 uur. Op maandag 14 augustus a.s. worden de aantallen stemmen op de inzendingen niet meer getoond om de spanning erin te houden.

Hoe werkt het?

U kunt slechts op 1 initiatief uw stem uitbrengen. Klik hiervoor op de button rechts bovenin de afbeelding bij de inzending. Het stemmen gebeurt op basis van IP-adres én e-mailadres. Als iemand al op uw IP-adres een stem heeft uitgebracht, probeer dan een ander netwerk, bijvoorbeeld via uw mobiel of tablet.

Geef uw juiste e-mailadres op om uw stem definitief te maken en klik op ‘geef je stem’. U krijgt een e-mail met een link. Zodra u deze link aanklikt, is uw stem definitief. Het kan zijn dat de bevestigingse-mail in uw spambox terecht is gekomen of dat uw beveiligingsinstellingen dusdanig veilig zijn ingesteld dat uw provider het e-mailbericht als spam ziet. In het laatste geval adviseren wij u de beveiligingsinstellingen aan te passen.

Uw e-mailadres wordt alleen gebruikt voor het uitbrengen van uw stem voor de Afscheidsprijs en niet voor andere doeleinden.

Ideeënoverzicht

Henkie; een houvast voor iedere emotie

Henkie; een houvast voor iedere emotie

Een kind heeft tot ongeveer z'n 8ste jaar een doekje wat overal mee naar toe gaat. Waarom zou je niet een troostdoekje hebben waarin je je tranen kunt drogen, mee kunt spelen en frunniken, waar de naam van je geliefde op staat in zachte letters.

Wij hebben deze doekjes gemaakt met 3 afgeronde kanten, omdat wij vinden dat de scherpe kanten er vanaf moeten bij de rouw, zodat je daarna vol gas weer vooruit kunt. Maar voordat je daar bent is het fijn om een houvast te hebben. Henkie, en hij gaat met je mee bij iedere emotionele gebeurtenis. Hij wordt verpakt in een mooie leren etui waarbij handgeschept papier zit om je herinneringen op te schrijven. Een mooi moment wat je te binnen schiet, wat je niet wil vergeten. Welke zinnen zijn belangrijk. Is dat de zin; "Je ruikt naar de zon" of "Kip met brocolli, brrrr" of maak je kleine tekeningen. Alles is goed. Henkie is er voor jou. Want bij www.henkie.me vinden we dat iedere emotie het waard is om te delen.

Lees meer
Klapkist

Klapkist

Ik heb deze kist ontworpen omdat ik uit eigen ervaring heb gezien dat als je bij een gewone kist staat, je prima bij de overledene kan, maar als je ernaast gaat zitten je altijd zo met je hand over de rand van de kist hangt. Bovendien kijk je dan ook zo tegen de kist op. Dit zal vooral bij kleine mensen, kinderen en rolstoelgebruikers erg handig kunnen zijn en bij mensen die veel en dichtbij hun dierbare willen zijn. Dus mensen die thuis hun dierbare overledene hebben opgebaard in een kist of mensen die voor een 24 uurs kamer kiezen bij een uitvaartcentrum is dit een uitkomst. Het is toegankelijker en makkelijk om de overledene aan te raken (kussen).

Lees meer
Upcycling grafmonument

Upcycling grafmonument

Een grafsteen kan, als de 'gedenkfunctie' op een begraafplaats wegvalt, ook een andere functie krijgen binnen de kring van nabestaanden. Als ontwerper speel ik in op de thema's hergebruik en duurzaamheid en maak ik er functionele kunst van.

Een eeuwig durend graf komt zelden meer voor. Tegenwoordig koopt men een graf op de begraafplaats voor 30, 20 of zelfs 10 jaar. De bestaande grafstenen zijn door hun duurzame karakter daarna zeker nog niet 'afgeschreven'. Nabestaanden kunnen de grafrechten verlengen, maar een andere mogelijkheid is om de grafsteen om te vormen naar een gebruiksvoorwerp voor in of rond hun huis. Zo krijgen grafmonumenten die op de lijst staan om geruimd te worden, een tweede leven en spreekt men ook wel van 'upcycling'. Door het toepassen van eenvoudige machinale bewerkingen mogelijk in combinatie met RVS, hout of glas ontstaan o.a. unieke banken, stoelen of tafels met een extra dimensie.

Lees meer
Hoe mooi afscheid kan zijn

Hoe mooi afscheid kan zijn

“Ik ga nu mijn hele familie laten weten dat dit mogelijk is....
Dit was één van de opmerkingen die ertoe hebben geleid dat een aantal bevlogen afscheidsfotografen het initiatief hebben genomen om Het Nederlands Collectief Van Afscheidsfotografen (NCVA) op te richten. Een afscheid wordt met veel liefde helemaal naar wens vormgegeven. Door het afscheid vast te leggen in beeld blijft de het tastbaar. Niet alleen een reportage van de uitvaart maar ook de momenten ervoor en erna zijn belangrijk voor de totale herinnering. De aangesloten afscheidsfotografen hebben een grotere droom dan alleen hun eigen bedrijf. Hun droom: samen met de nabestaanden een prachtig fotoalbum met liefdevolle herinneringen van de begrafenis of crematie maken. Niet een herinnering aan een van de verdrietigste dagen in iemands leven, maar herinneringen aan liefde, connectie en samenzijn tijdens het afscheid. Deze droom komt uit zodra er bij consumenten en uitvaartondernemers bewust zijn van de mogelijkheden.

Lees meer
Er gaat één vrouw dood

Er gaat één vrouw dood

Er gaat één vrouw dood, maar wat doet dat met de hele omgeving. Hoe gaat een gezin daar mee om? Hoe gaan de vrienden en vriendinnen daar mee om?
3 vragen:
- Wanneer hebben jullie elkaar voor het eerst ontmoet?
- Waar was je toen diegene overleed?
- En hoe heeft het je veranderd in de tussentijd?

Vele antwoorden en inzichten verder....
Alles is goed.
Alles mag.
Je leeft nu! en je dierbare zouden niets liever willen zien dan dat jij het leuk hebt!

Lees meer
Pre- uitvaartkist

Pre- uitvaartkist

Een kist die mensen in leven zelf vullen met de belangrijke papieren zoals verzekeringspolis, uitvaartpolis, persoonlijke wensen, testament. Evt kleding voor de uitvaart kan erin gelegd worden of worden vastgelegd welk kledingstuk er gewenst wordt.

Lees meer
Ik zie, ik zie wat jij ziet

Ik zie, ik zie wat jij ziet

‘Ik zie, ik zie wat jij ziet’ is een ontroerende theatervoorstelling waarin we kinderen kennis laten maken met het thema de dood. Het verhaal gaat over een meisje dat haar moeder heeft verloren en nu wil weten waar haar moeder is gebleven.

'Mama had een bed in de woonkamer maar daar ligt ze niet meer in, ze ligt nu in een kist. De kist die om haar heen zit heeft een klep die nog openstaat. En zo meteen klappen ze de klep dicht en laten ze mama in de grond zakken. Maar weet je, ondertussen vergeten ze de allerbelangrijkste vraag!

Als mama niet meer in mama is – waar is ze dan wel?

Terwijl de familie afscheid neemt in de woonkamer, zit het meisje veilig verscholen in een keukenkastje. De keuken transformeert met haar fantasie in een grote wereld waarin ze op ontdekkingsreis gaat. Ze komt tijdens haar ontdekkingsreis bijzondere dieren tegen. De karakters hebben allemaal een andere kijk op de dood en waar je heen gaat wanneer je bent overleden.

Lees meer
Stroomschema voor burgemeesters

Stroomschema voor burgemeesters

Het komt geregeld voor dat nabestaanden hun begraven dierbare bij nader inzien een andere bestemming willen geven. Zij kunnen bijvoorbeeld spijt hebben van de aanvankelijke grafkeuze of meerdere overledenen in één graf willen herenigen; ook kan verhuizing of verslechterde gezondheid van de nabestaande(n) een rol spelen. Het stoffelijk overschot moet dan worden opgegraven, om het vervolgens een andere bestemming te geven. Hier is de Wet op de lijkbezorging van toepassing: artikel 29 bepaalt dat de burgemeester van de gemeente, waarin de overledene is begraven, voor opgraving een vergunning moet verstrekken. Wél of géén vergunning verstrekken, en waarom wél of waarom níét – dat is volledig aan de burgemeester (grote discretionaire bevoegdheid)!

Ik heb een stroomschema ontwikkeld, dat de burgemeesters in de besluitvorming kan ondersteunen. Wel of geen vergunning afgeven? En welke belangen moeten daarbij worden afgewogen? Mijn stroomschema biedt de burgemeesters houvast!

Lees meer
IK BEN

IK BEN

IK BEN is een poëtische korte film van tien minuten die gaat over doodgaan vanuit het perspectief van degene die sterft. In de film zet ik een parallelle wereld neer, waarin ik onderzoek wat er zou kunnen gebeuren zodra je hart stopt en je geen adem meer haalt. Ik laat mij hierbij leiden door mijn gedachtegoed, dat ook zij die heel plotseling sterven, de tijd krijgen om afscheid te nemen en af te sluiten, ook al is dat in een andere dimensie.

De korte film is gebaseerd op een door mij geschreven verhaal over een jonge vrouw die bij een verkeersongeluk om het leven komt. Na het sterven komt ze in een parallelle wereld terecht waar ze eerst moet ontdekken dat ze dood is. Na haar ontdekking moet ze tot acceptatie komen om vervolgens afscheid te kunnen nemen van het leven. Pas daarna kan ze overgaan.

Lees meer
Rouwwagen ‘Zullen we over de dood praten?’

Rouwwagen ‘Zullen we over de dood praten?’

Vanuit Bureau MORBidee zijn we in 2016 een campagne ‘Zullen we over de dood praten?’ gestart. Onderdeel van die campagne zijn inmiddels twee social media-campagnes, een bierviltje met de tekst ‘Zullen we over de dood praten?’ (tot nu toe in een oplage van 100.000 exemplaren verspreid) en een harmonicafolder, met de tien belangrijkste voordelen van nadenken/praten over de dood. Aan die reeks willen we een nieuw element toevoegen: een rouwwagen bestickeren met ‘Zullen we over de dood praten?’ erop en een handvol andere vragen. Zoals: ‘Weet u het al, begraven of cremeren?’, ‘Wat wil je achterlaten?’, ‘Ben je bang voor de dood?’, ‘Is de dood het einde van alles?’ en ‘Wat is voor jou een goede dood?’ Dit alles in ‘fleurige’ kleuren. Door met die auto rond te rijden, zorgen we voor een flinke blikvanger. Behalve ermee rondrijden, kan hij ook geparkeerd worden bij grote evenementen.

Lees meer
Proefliggen

Proefliggen

Mijn idee is om op festivals (vb. Dauwpop, Zwarte Cross) het publiek de mogelijkheid te bieden om te 'proefliggen'. Ik zie voor me dat Yarden op een hippe en toegankelijke manier laat zien en te laten ervaren wat er allemaal mogelijk is tijdens een uitvaart.

Doel hiervan is om het brede publiek (want dat zijn festivals zoekers) te laten zien wat er allemaal mogelijk is tijdens een uitvaart. En dit onderwerp een beetje uit de taboesfeer te halen. Dit help om na te denken over je eigen uitvaart en dit ook bespreekbaar te maken met je partner en/of vrienden die dan bij je zijn.

Mijn gevoel is dat we nog een heel traditioneel idee hebben over een uitvaart; bloemen, volgauto's, kist en cake. Er is veel meer mogelijk en de uitvaartbranche kan dit nog beter zichtbaar/bereikbaar maken voor het brede publiek.

Lees meer
De laatste noot; Trommelen op de kist van opa

De laatste noot; Trommelen op de kist van opa

Na het overlijden van Wim, die ik muziektherapie gaf, werd ik gevraagd op zijn crematie te zingen. Zijn vrouw vroeg of ik ook wat kinderliedjes kon zingen, zodat de kleinkinderen ook mee konden doen en voor opa konden zingen. Het werd ‘In de maneschijn’ en we gingen om de kist staan. Uit de verhalen van Wim’s vrouw, wist ik dat Wim iemand was die buiten de gebaande paden durfde te treden. Ik had het gevoel dat de familie dat nu ook wel kon gebruiken, dus stelde voor om aan het einde even lekker op de kist te ‘rombommen’. Goed idee vond iedereen, even trommelen op de kist van opa. Tijdens het zingen bouwde de spanning al lekker op en daar gingen we. Rombom en nog een keer en steeds sneller. Rombom, rombom, rombom, ROMBOM. Dat was lachen, dat hoorde bij Wim.
Elkaar even opzoeken voor een knuffel bij het lied: ‘Dicht bij jou, voel ik me fijn’ en tijd om afscheid te nemen.
Dit bijzondere drumstel zal ik nooit meer vergeten en inspireerde me voor de ontwikkeling van ‘De laatste noot'.

Lees meer