Boek ‘Lieve Boris’ | Rouwverwerking & babysterfte

Boek ‘Lieve Boris’ | Rouwverwerking & babysterfte

Boek ‘Lieve Boris’ | Rouwverwerking & babysterfte Boek ‘Lieve Boris’ | Rouwverwerking & babysterfte
Omschrijving
Toen onze zoon Boris onverwachts overleed na een zwangerschap van 39 weken, leek óók mijn leven voorbij. Ik begon met schrijven en delen omdat dit voor mij helend werkte. Al schrijvende hielp ik mijzelf, maar ook lotgenoten. Uiteindelijk ontstond er mijn boek ‘Lieve Boris'. Door middel van fragmenten uit mijn dagboek, gedichten en briefjes aan Boris, beschrijf ik de rauwe pijn, en hoe de donkere dagen langzaam weer lichter werden. Ook heb ik getracht een aantal handvaten te bieden aan ouders die ook hun baby hebben verloren. Het is een boek over onze allermooiste zoon, en tevens het bewijs dat door liefde zelfs het zwartste zwart weer licht kan worden.

Naast schrijven en delen ontstaan er de behoefte meer te kunnen betekenen. Zo wil ik graag lezingen geven over mijn boek en de handvaten. Aan lotgenoten, maar ook aan de hulpverlening. Daarnaast wil ik workshops gaan ontwikkelen. Centraal staat hierbij altijd ‘zorgen voor je verdriet’.
Innovatieve
Perinatale sterfte, en dan met de name vóór de geboorte, blijft ondanks dat er al veel veranderd is, toch nog een taboe. Opmerkingen als ‘Gelukkig heeft hij niet geleefd’, en ‘ik heb ook een miskraam gehad’ maakten mij pijnlijk duidelijk dat er veel onwetendheid is omtrent deze manier van het verliezen van een kind. Voor mij was dit, onder andere, een grote drijfveer om mijn boek te schrijven.

Daarnaast koos ik er voor rauw en puur de heftige pijn en het gemis te beschrijven. Van koelmatrasjes, tot het dicht timmeren van het kistje, alles staat beschreven zoals het is. Daarom staan er ook twee heftige foto’s op de omslag, geen censuur.
Maatschappelijk belang
Het boek bevat een aantal handvaten voor ouders die hun baby verliezen, om de periode met hun overleden baby zo optimaal mogelijk te beleven. Daarnaast biedt het boek hulp bij rouwwerking. Het geeft woorden aan verdriet waar nodig, en het leert de omgeving van ouders. Ook is het een voorbeeld, van dat geluk nog steeds bestaat na verlies.
Uitrolbaarheid
Doelgroepen:
- Lotgenoten / rouwverwerking en handvaten
- Omstanders van lotgenoten / rouwverwerking en handvaten
- Informatie / voor bijvoorbeeld ‘onwetenden’, verloskundigen en kraamzorg
Besteding prijzengeld
- Promotionele kosten en distributie van het boek
- Ontwikkeling en het geven van workshops; ‘Zorgen voor je verdriet’
- Ontwikkeling en het geven van creatieve rouw-workshops / schrijven, schilderen en muziek
Referenties
- Contacten met kraamzorg, verloskundigen en therapeute
- Contacten binnen het topic 'babysterfte'
- Familie en vrienden
- Facebook en Instagram: Het Allermooist
Aanmelding door
Anja Dalhuisen
www.hetallermooist.nl