De laatste noot; Trommelen op de kist van opa

De laatste noot; Trommelen op de kist van opa

De laatste noot; Trommelen op de kist van opa De laatste noot; Trommelen op de kist van opa
Omschrijving
Na het overlijden van Wim, die ik muziektherapie gaf, werd ik gevraagd op zijn crematie te zingen. Zijn vrouw vroeg of ik ook wat kinderliedjes kon zingen, zodat de kleinkinderen ook mee konden doen en voor opa konden zingen. Het werd ‘In de maneschijn’ en we gingen om de kist staan. Uit de verhalen van Wim’s vrouw, wist ik dat Wim iemand was die buiten de gebaande paden durfde te treden. Ik had het gevoel dat de familie dat nu ook wel kon gebruiken, dus stelde voor om aan het einde even lekker op de kist te ‘rombommen’. Goed idee vond iedereen, even trommelen op de kist van opa. Tijdens het zingen bouwde de spanning al lekker op en daar gingen we. Rombom en nog een keer en steeds sneller. Rombom, rombom, rombom, ROMBOM. Dat was lachen, dat hoorde bij Wim.
Elkaar even opzoeken voor een knuffel bij het lied: ‘Dicht bij jou, voel ik me fijn’ en tijd om afscheid te nemen.
Dit bijzondere drumstel zal ik nooit meer vergeten en inspireerde me voor de ontwikkeling van ‘De laatste noot'.
Innovatieve
'De laatste noot' bestaat uit muziektherapie in de laatste levensfase, met een sessie tijdens de uitvaart. Deze dienst is meer dan muziektherapie, meer dan stervensbegeleiding, meer dan een muzikale omlijsting van de uitvaart. De kracht zit in de combinatie van deze 3. Het biedt dierbaren de kans om samen afscheid te nemen van het leven, terug te blikken op mooie herinneringen, uiting te geven aan onuitgesproken zaken en een gezamenlijke herinnering te maken. Door de begeleiding vóór het overlijden, kan er tijdens de uitvaart via de muziek op persoonlijke en passende manier ruimte gemaakt worden voor het uiten en delen van emoties.
Maatschappelijk belang
De muziektherapie in de laatste levensfase levert een bijdrage aan verbetering van de kwaliteit van leven van de stervende. Samen muziek maken of luisteren verbindt, het geeft ruimte voor het uiten en verwerken van emoties en kan angst en pijn verminderen. Voor de naasten draagt het traject bij aan het rouwverwerkingsproces.
Uitrolbaarheid
Binnen het netwerk Sterven en Rouw Midden-Brabant ga ik deze dienst verder uitzetten en vormgeven. Daarna kunnen andere muziektherapeuten hierin geschoold worden.
Besteding prijzengeld
PR om de bekendheid van ‘De laatste noot’ te vergroten. Uitbreiding van instrumenten met verschillende klankkleuren om nog beter af te kunnen stemmen op de behoefte van de stervende en zijn naasten. Daarnaast een inspiratiebijeenkomst voor collega muziektherapeuten organiseren.
Referenties
Liselore, dochter van Wim; http://www.piumosso.nl/over-mij/#scrollreacties

Erik Scherder, Professor of clinical Neuropsychology , VU University; ejascherder@vu.nl

Albert Berman, Voorzitter Nederlandse Vereniging voor Muziektherapie; voorzitter@nvvmt.nl

Mariëlle van den Heuvel, Directrice Crematorium Tilburg; mvandenheuvel@crematoriumtilburg.nl
Aanmelding door
Anneke Naaijkens-Doek
www.piumosso.nl