Digitale Nazorg (Juryprijs, 2e)

Digitale Nazorg (Juryprijs, 2e)

Digitale Nazorg (Juryprijs, 2e) Digitale Nazorg (Juryprijs, 2e)
Omschrijving
In Nederland overlijden ongeveer 350 mensen per dag van 18 jaar of ouder en vrijwel allemaal hebben zij een digitale nalatenschap. Wie heeft er namelijk geen mobiele telefoon of computer? En wie maakt er geen gebruik van e-mail en internet?

Maar hoe krijgen nabestaanden toegang tot bijvoorbeeld contacten, foto’s of documenten, noodzakelijk voor de administratie, verwerking of als dierbare herinnering maar is de apparatuur van de overledene beveiligd met een wachtwoord of toestelcode?

En hoe kunnen nabestaanden on- en offline diensten, social media, abonnementen en nieuwsbrieven beëindigen als zij niet eens weten of daar gebruik van is gemaakt, laat staan de gebruikersnamen en wachtwoorden daarvan kennen?
Innovatieve
Digitale Nazorg is ontstaan uit de ervaring van enkele forensische rechercheurs die dagelijks te maken krijgen met een overlijden in alle vormen (natuurlijk overlijden, ongeluk, suïcide, moord- en doodslag). Behalve bij strafrechtelijke onderzoeken ten behoeve van de opsporing, bestond er geen betrouwbare instantie met high-tech apparatuur en kennis om nabestaanden te helpen met het verkrijgen van dierbare tot soms zelfs noodzakelijke informatie, aanwezig op apparatuur van de overledenen.

Een groot aantal medewerkers van Digitale Nazorg is nog steeds (deels) werkzaam binnen zijn of haar forensisch vakgebied en wordt er gewerkt op basis van no cure, no pay.
Maatschappelijk belang
De ordner in de boekenkast van vroeger is niet meer en al onze data staat op apparatuur of in de cloud. Maar hoe moet je dan als nabestaande abonnementen beëindigen van diensten waarvan je zelf niet eens het bestaan weet? En wat te doen met profielen op bijvoorbeeld social media waar nog steeds 'leuke' berichten op binnen komen?
Uitrolbaarheid
Digitale Nazorg is landelijk inzetbaar en werkt op dit moment al samen met meer dan 150 uitvaartondernemers, notarissen, erfrechtspecialisten en (na)zorgverleners. Deze professionals weten immers als geen ander waar nabestaanden mee te maken krijgen.
Wij verzorgen gastlessen bij uitvaartopleidingen en landelijke presentaties.
Besteding prijzengeld
Het eventuele prijzengeld zal worden gebruikt voor specialistische hard- en software en de verdere ontwikkeling van onze vriendelijke, on- en offline opzegdienst: i-Finish.
Referenties
Meander Uitvaartopleidingen
Docendo Uitvaartopleidingen
Dunweg Uitvaartzorg
BGNU
ACP Politievakbond

Bovenstaanden en andere organisaties zijn als partner te vinden op: www.digitalenazorg.nl/partners
Referenties zijn te zien op o.a. Facebook: https://www.facebook.com/pg/DigitaleNazorg/reviews/
Nieuws en blogs: https://digitalenazorg.nl/blog/
Aanmelding door
Sander van der Meer
www.digitalenazorg.nl