DOOD-GEWOON

DOOD-GEWOON

Omschrijving
DOOD-GEWOON is een lichtvoetige én troostende voorstelling over leven en dood voor iedereen vanaf 8 jaar naar de gelijknamige dichtbundel van Bette Westera (won hiermee in Nederland verschillende prijzen waaronder de Woutertje Pieterseprijs en de Gouden Griffel en in Vlaanderen de Poëziemedaille) en Sylvia Weve. Net zoals het boek gaat de voorstelling dieper in op het - vaak moeilijk bespreekbare - dat met sterven, afscheid nemen en rouwen te maken heeft. Het bijzondere is dat dat op zo'n lichtvoetige, rake manier gebeurt dat het nooit bruskeert - integendeel zelfs! DOOD-GEWOON wordt nooit zwaar op de hand.
Verteller Willem Verheyden brengt bijzondere gedichten over de dood die je laten lachen maar evengoed naar de strot grijpen. De poëzie die hij brengt, spat van het leven. Nochtans kijkt hij de dood recht in de ogen en gaat hij geen taboe uit de weg. Hij tackelt de dood die niet alleen voor kinderen lastig en ongrijpbaar is.
Innovatieve
De perfecte metafoor om leven en dood in scène te brengen is de wereld van het figurentheater. Willem Verheyden wekt in de voorstelling figuren en objecten van figurentheatermaker Vick Verachtert naar de beelden van Sylvia Weve tot leven. Hij laat ze flirten met de dood. Figuren levensadem inblazen, is in figurentheater geen probleem. Dood en leven liggen er immers verdacht dicht bij elkaar.
Het is een intergenerationele voorstelling die de beleving van kinderen verbindt met die van volwassenen en mogelijk ook omgekeerd. Sommige volwassenen staan rond het thema "dood" wat huiverig. Maar het is een feit dat ieder kind vroeg of laat wel met de dood geconfronteerd wordt.
Maatschappelijk belang
De voorstelling loopt al anderhalf jaar met succes in Vlaamse cultuurcentra. Telkens voelen we vooraf enige scepsis maar die is na de voorstelling helemaal verdwenen. De voorstelling maakt de dood bespreekbaar voor jong en oud. Het uiteindelijke doel is om het zorgaanbod voor deze kwetsbare doelgroepen te verbeteren en het welzijn te verhogen.
Uitrolbaarheid
Een voorstelling uitsluitend gewijd aan de dood. Het lijkt geen vanzelfsprekend gegeven maar DOOD-GEWOON verwordt tot een voorstelling die uitblinkt in talige rijkdom, unieke beelden en diversiteit. Leren omgaan met de grote diversiteit en de complexiteit in de samenleving omtrent doodgaan vraagt de nodige flexibiliteit, bemiddeling en dialoog.
Besteding prijzengeld
Ondanks extra inspanningen is het moeilijk om DOOD-GEWOON in Nederland te brengen gezien het een disciplineoverschrijdend (poëzie, muziek, beeldprojecties, figuren) project is: een performing met als thema 'dood'. Het prijzengeld dient om de voorstelling bekend te maken via proefvoorstellingen voor programmatoren en schooldirecties.
Referenties
- auteur Bette Westera uit Amersfoort en illustrator Sylvia Weve
- uitgeverij Gottmer uit Haarlem, Renée Ferment
- regisseur Nicole Persy uit Mechelen
- cultuurfunctionaris Gemeenschapscentrum 't Blikveld Bonheiden, Sam Vervoort (hier werd de voorstelling gecreëerd)
- directeur academie voor muziek, woord en dans Buggenhout, Hans Scholliers
- leerkracht Nederlands Veerle Cool
- coördinator Het Firmament (expertisehuis voor podiumerfgoed), Mechelen, Veerle Wallebroek
- cultuurfunctionaris Cultuurcentrum Den Blank Overijse, Patrick Puttemans
Aanmelding door
Willem Verheyden
www.willemverheyden.be