Doodgewoon in de klas

Doodgewoon in de klas

Doodgewoon in de klas Doodgewoon in de klas
Omschrijving
Hoe kun je leerlingen ondersteunen en leer je hen spelenderwijs omgaan met dood en afscheid? Door les te geven uit het lespakket Doodgewoon in de klas. Zo ervaren kinderen op een luchtige manier dat verlies onderdeel is van het leven.

Nederlands Uitvaart Museum Tot Zover heeft de digitale lesmethode www.doodgewoonindeklas.nl ontwikkeld voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs. Het doel van het lesmateriaal is om de dood uit de taboesfeer te halen en leerkrachten concrete handvatten te geven om met dit onderwerp in hun groep aan de slag te gaan.

Lessen over dood op school, is dat nodig? Ja. Leerlingen komen er vaak zelf mee, bijv. als ze een huisdier of familielid missen en daarover willen vertellen. Het houdt ze bezig, ze zijn er nieuwsgierig naar. Toon ze dat alle emoties er mogen zijn.

Leerlingen gaan met de volgende onderwerpen aan de slag: alles gaat voorbij, dood begraven & cremeren, rituelen & cultuur en verdriet & herinnering. Een favoriet onderdeel? De bucketlist.
Innovatieve
Hoewel er allerlei werkvormen en (geïllustreerde) boekjes in omloop zijn over de dood, deze blijken voor leerkrachten moeilijk vindbaar en vaak moet er voor worden betaald. Dit ervaren zij als een drempel. Veel is toegesneden op rouwsituaties, slechts weinig is ´preventief´ of raakt de volle rijkdom van het thema dood in relatie tot het leven. In die leegte springt doodgewoonindeklas.nl. Het is eigentijds, open source lesmateriaal dat de dood op een neutraal moment bespreekbaar maakt in de klas. Het is geoptimaliseerd voor digibord en touchscreen. Leerkrachten krijgen gratis toegang tot alle lesonderdelen, interactieve werkvormen, handleiding en ouderbrief.
Maatschappelijk belang
Drugs, seks, veilig vrijen... alles is bespreekbaar in de klas maar de dood komt in het curriculum nauwelijks aan bod. Dat stemt droevig. Want tijdige voorlichting en kennis van feiten nemen bij kinderen angst weg en helpen bij een goede rouwverwerking later. Kennis over uitvaartrituelen uit andere culturen bevordert bovendien wederzijds respect.
Uitrolbaarheid
Doodgewoonindeklas.nl is gereed voor landelijke lancering. De lesmethode is vanwege haar digitale toepassing uitrolbaar over meerdere, zo niet alle, basisscholen in het Nederlands taalgebied. Uiteraard sluit het lespakket aan op de belangrijke kerndoelen van het primair onderwijs.
Besteding prijzengeld
Een promotiecampagne is cruciaal om het lespakket onder de aandacht te brengen bij leerkrachten. Behalve online willen we rondom speciale momenten in het jaar de PR intensiveren met poster- en flyeracties, denk aan het herfstseizoen (vallende blaadjes), Allerzielen, Halloween, dodenherdenking en De Week van de Begraafplaats.
Referenties
- Kinder- en jongerentherapeut Marjorie Lucas, Praktijk alles kids?!
- Funerair historicus, Wim Cappers
- Directeur Arie Wim Kars, Team Daltonschool De Meer, Amsterdam
- Uitvaartverzorger en –docent, Loes Jeuken-Rooijakkers
- Journalist en presentator Herman van der Zandt, voice-over van het introfilmpje
- Educatiespecialist, Frederiek De Vries-Robbé, Podium Buro voor Educatieve Communicatie
- PO leerkracht en e-onderwijsondernemer Etienne Oosterhoff, schoolbordportaal.nl
Aanmelding door
Laura Cramwinckel
www.doodgewoonindeklas.nl