En ze leefden nog…

En ze leefden nog…

Omschrijving
‘En ze leefden nog lang en gelukkig.’ Gek genoeg gaan we er bijna allemaal vanuit dat dit voor ons wel zal gelden. Maar wat als je sprookje bruut verstoord wordt door een diagnose? Als je te horen krijgt dat je ongeneeslijk ziek bent?
Wij maken een theatervoorstelling die dit lastig onderwerp bespreekbaar maakt. Wij maken een voorstelling met 6-8 mensen in verschillende leeftijden die te horen hebben gekregen dat ze ongeneeslijk ziek zijn. Hoe is het om dit mee te maken? Hoe geef je invulling aan de tijd die je nog hebt? Kijk je anders naar het leven als je zo dicht bij de dood staat? En welke levenslessen levert dit op?
Op basis van hun persoonlijke verhalen gaan wij een theatervoorstelling maken. In de voorstelling zullen deze mensen op film te zien zijn. Na afloop van de voorstelling gaat het publiek met elkaar in gesprek over hun eigen ideeën en gedachten over de dood.
Innovatieve
Er zijn meerdere theatervoorstellingen over de dood of over rouwen. Maar tot nu toe is er geen aanbod voor of over de groep mensen die weten dat ze niet oud gaan worden en hun familieleden en omgeving. Bovendien zijn wij de enige theatergroep die een gesprek na afloop faciliteert: we ontwikkelen een spel met vragen dat het publiek na afloop met elkaar gaat spelen. De theatervoorstelling laat eerst een herkenbaar, eerlijk en persoonlijk verhaal zien en daarna geeft het spel geven handvatten om met elkaar in gesprek te gaan, om elkaar te bevragen en samen te ontdekken. Het spel kan ook gekocht worden en mee naar huis genomen worden om met elkaar in gesprek te blijven gaan.
Maatschappelijk belang
Met dit project wil Theatergroep Bint een bijdrage leveren aan de palliatieve zorg. We willen aandacht en ruimte maken voor mentale ondersteuning. We willen dat ons publiek bij zichzelf te rade gaat: Wat betekent het leven eigenlijk voor mij? En wat de dood? Hoe ga je om met het leven als je weet dat je (binnenkort) dood gaat?
Uitrolbaarheid
Onze theatervoorstelling kan door het hele land gespeeld worden. We maken onze voorstelling zo dat we hem overal kunnen spelen. Dus niet alleen in theater, maar ook in een ziekenhuis, een hospice, een school of een wijkgebouw.
Besteding prijzengeld
De financiering voor de uitvoering van het project is nog niet helemaal rond. We zullen het prijzengeld gebruiken om de voorstelling te kunnen gaan maken. Mocht de financiering al eerder rondkomen, dan gebruiken we het prijzengeld voor de landelijke uitrol: o.a. zorgen voor een aantal open voorstellingen waar we pers uitnodigen.
Referenties
Referenties zijn op aanvraag beschikbaar.
Aanmelding door
Bartelijn Ouweltjes
www.theatergroepbint.nl