Het hergebruik en de multifunctionaliteit van de wade deken

Het hergebruik en de multifunctionaliteit van de wade deken

Het hergebruik en de multifunctionaliteit van de wade deken Het hergebruik en de multifunctionaliteit van de wade deken
Omschrijving
Rest in Felt is een onderneming waar ik handgemaakte vilten wade dekens/sierdekens creëer van 100% wol en andere natuurlijke vezels. De wade dekens/ sierdekens, zijn kunstwerken die allen een eigen thema dragen. Mijn wens is: ‘het afscheid van een dierbare aanraakbaar, licht, troostend, natuurlijk en bespreekbaar te maken’. In de afgelopen jaren heb ik onderstaand concept ontwikkeld waar ik rekening houd met de rouwende mens, die te allen tijde centraal staat, met het milieu en met de financiën. Dit doe ik door de wade-dekens te verhuren en een totaal pakket te leveren van een houten baar en wikkeldoek. De verhuur van een wade deken en het weten dat deze eerder is gebruikt verlangt een omslag in de mindset van mensen.
Het gemeenschappelijke van onze sterfelijkheid, de bereikte grens van onze consumptie maatschappij welke ons vraagt om samen te werken en te delen, maakt dat ik het aandurf dit concept te lanceren.
Innovatieve
Ik hou van multifunctionaliteit en hergebruik van materie. Zo ontstaan de volgende ideeën.
- De verhuur en/of het hergebruiken van een wade deken of ander uitvaartproduct is vernieuwend en is ongewoon in de uitvaartwereld.
- Indien men kiest voor de koop van een wade deken kan deze bij leven als wandkleed of throw (half sprei) dienst doen en/of tijdens een ziekbed gebruikt worden als troostdeken.
- De wade deken kan een “familie wade deken” worden en mensen verbinden in een traditie.
- Samen een wadedeken maken in mijn atelier helpt bij het rouwproces. Na de uitvaart kunnen er kussens van gemaakt worden en als tastbare herinnering dienst doen voor de nabestaanden.
Maatschappelijk belang
Het nadenken over het multifunctionele gebruik van een wade deken en het hergebruik daarvan en het sparen van het milieu, kan een nieuwe beweging in het leven roepen.
Het idee, dat je als mens tot in de dood bij kunt dragen in je zorg voor je dierbaren en de wereld kan een gevoel van zinvolheid geven. Je voorbeeld een blijvende herinnering!
Uitrolbaarheid
Het verhuren van producten is een nieuwe stap in bewustwording.
Wanneer dit idee voet aan de grond krijgt, denk ik dat meerdere ondernemers zich gaan verdiepen in dit concept en het idee maatschappelijk geaccepteerd wordt. De belasting van het milieu zal verminderen, het budget normaliseren zonder dat het tekort doet aan een warme uitvaart.
Besteding prijzengeld
Mocht ik de gelukkige zijn die het prijzengeld in ontvangst mag nemen, dan gaat het geheel naar de onderneming Rest in Felt om deze verder te ontwikkelen, uit te bouwen en te innoveren.
Referenties
Brigit Daamen (viltkunstenaar)
Jolita Langedijk (uitvaartbegeleiding) Cealum Uitvaarten
Mirelle Draaijer (Uitvaartbegeleiding) Ligthart Uitvaartzorg
Liesbet Hanekroot (https://www.circulairestad.org/liesbet-hanekroot)
Aanmelding door
Jantine Abbring
www.restinfelt.com