IK BEN

IK BEN

IK BEN IK BEN
Omschrijving
IK BEN is een poëtische korte film van tien minuten die gaat over doodgaan vanuit het perspectief van degene die sterft. In de film zet ik een parallelle wereld neer, waarin ik onderzoek wat er zou kunnen gebeuren zodra je hart stopt en je geen adem meer haalt. Ik laat mij hierbij leiden door mijn gedachtegoed, dat ook zij die heel plotseling sterven, de tijd krijgen om afscheid te nemen en af te sluiten, ook al is dat in een andere dimensie.

De korte film is gebaseerd op een door mij geschreven verhaal over een jonge vrouw die bij een verkeersongeluk om het leven komt. Na het sterven komt ze in een parallelle wereld terecht waar ze eerst moet ontdekken dat ze dood is. Na haar ontdekking moet ze tot acceptatie komen om vervolgens afscheid te kunnen nemen van het leven. Pas daarna kan ze overgaan.
Innovatieve
Als het lichaam oud, ziek of stuk is, stopt het hart en houdt het lichaam in één klap op. De visie die ik wil uitdragen is dat de geest langer de tijd nodig heeft om de overgang te maken. Ik denk dat sterven een geestelijk proces is. Via het medium film ga ik de magische grens over van wat we over de dood weten. Ik ga een kijkje nemen aan de andere kant en neem de kijker mee in het geestelijke, normaal niet weggelegd voor de levenden. Bovendien is in de parallelle wereld die ik neerzet niet alles vredig en rust zacht. Ik tip thema’s aan als verzet tegen de dood, paniek, maar ook acceptatie en overgave. Kortom: De echtheid van het leven ook in de dood.
Maatschappelijk belang
Het plotselinge sterven van een geliefde is vaak onverteerbaar voor de nabestaanden. Anders dan bij een ziekbed kan de overledene geen afscheid van geliefden nemen en de dingen in zijn of haar leven niet afsluiten. Maar wat als dat wel zo is, maar dan in een parallelle wereld? Dit gedachtegoed van troost wil ik onder de aandacht brengen.
Uitrolbaarheid
Ik wil de film graag vertonen in museum Tot Zover, uitvaartmuseum in Amsterdam. Het museum wordt bezocht door geïnteresseerden in het onderwerp en door het gewone museumpubliek, circa 4000 bezoekers per jaar. Ik ben daarover met de directeur van het museum, Guus Sluiter, in gesprek. Verder zal de film te zien zijn op Vimeo en festivals.
Besteding prijzengeld
Het prijzengeld zal worden gebruikt voor het ontwikkelen van het scenario en voor het produceren van de film. In september zal voor dit project ook de crowdfunding via platform Cinecrowd starten. Deze bedragen samen vormen het productiebudget voor: Scenario, het inhuren van de cast, de crew, de huur van opname-apparatuur en voor de montage.
Referenties
Clayde Menso, directeur Amerpodia
Jelle Nesna, creative producer Rinkel Film
Aanmelding door
Mirella Muroni
www.vimeo.com/mirellamuroni/ikben