Ik mis je in alle kleuren (Juryprijs, 3e)

Ik mis je in alle kleuren (Juryprijs, 3e)

Ik mis je in alle kleuren (Juryprijs, 3e) Ik mis je in alle kleuren (Juryprijs, 3e)
Omschrijving
Ik mis je in alle kleuren is een prachtig geïllustreerd boek, met ontroerende gedichten over rouw en afscheid, die bijna allemaal geschreven zijn voor kinderen, jongeren en volwassenen die persoonlijk een verlies hebben meegemaakt. De kernboodschap: rouwen mag op je eigen manier, in je eigen tempo en in zelfgekozen kleuren. Zodat er ruimte ontstaat om je verdriet te omarmen en het uiteindelijk zo vast te houden, dat het niet alleen voor altijd bij je hoort, maar je ook inspireert om de deur naar het leven weer op een kier te zetten. Want verdriet is onlosmakelijk verbonden met liefde. Liefde, die je de kracht geeft om door te gaan.

Het boek is het eerste deel van de Zilverensleutelreeks, die met toegankelijke en speelse poëzie over sociaal-emotionele en maatschappelijke onderwerpen, jong en oud wil inspireren die ene gouden sleutel te vinden die te maken heeft met jezelf. Om met je eigen kracht én kwetsbaarheid deuren open te durven maken, die er echt toe doen.
Innovatieve
Ik mis je in alle kleuren is vernieuwend, omdat de gedichten door de beeldende en toegankelijke taal, uitermate geschikt zijn voor jongeren van 12-18 jaar. Een kwetsbare doelgroep, voor wie praten over gevoelens toch al vaak niet makkelijk is, laat staan over de ingrijpende en intense emotie van rouw. Bijna de helft van de gedichten is speciaal voor hen geschreven en daarmee springt het boek duidelijk in op de behoefte aan meer gedichten over rouw en afscheid voor deze specifieke doelgroep (zie bij referenties de recensie van Stichting Jonge Helden uit Bussum, die de gedichten gebruikt bij lotgenotengroepen voor jongeren die een ingrijpend verlies hebben meegemaakt).
Maatschappelijk belang
Ik mis je in alle kleuren kan rouwende jongeren (maar ook volwassenen) helpen emoties te herkennen, toe te laten en te delen met anderen, om daardoor meer grip te krijgen op zichzelf en hun plek in de soms verwarrende samenleving om hen heen, waar individuele kwetsbaarheid helaas vaak overschreeuwd wordt door ego, uiterlijk of groepsgedrag.
Uitrolbaarheid
Ik mis je in alle kleuren is een boek dat zowel in de privésfeer als op scholen, binnen professionele instellingen en organisaties of door rouwtherapeuten, kindercoaches, uitvaartinstellingen etc. gebruikt kan worden. Lokaal, regionaal of landelijk. Eigenlijk overal waar behoefte is aan troost na een ingrijpend verlies, hoe jong of oud je ook bent.
Besteding prijzengeld
Het geld wordt besteed aan nieuwe boeken in de Zilverensleutelreeks. In september 2017 verschijnt "Warboel", met gedichten voor kinderen van 6-14 jaar over uiteenlopende sociaal-emotionele en maatschappelijke onderwerpen, waaronder ook rouw. Voor de toekomst zijn er plannen voor themabundels over dementie, eetstoornissen, scheiding, burn-out etc.
Referenties
Ik mis je in alle kleuren: auteur Margreet Jansen (Het Woordenpalet), illustraties van Angelique Bosman (SimArt) en ontwerp, opmaak en traffic door Saskia Bruil (Saskia Bruil Projecten).
Eerste druk oktober 2015 - 61 pagina's - illustraties – hardcover - 25 cm (Zilverensleutel-reeks).
ISBN: 978-90-824424-0-3, prijs 19,95
Te bestellen op www.woordenpalet.nl en vanaf half juli 2017 ook op www.zilverensleutels.nl.

Recensies

NBD Biblion
"Bundel met bijzondere gedichten over rouw, afscheid en andere vormen van verlies, geschreven voor kinderen, jongeren en volwassenen. Een overzicht achterin het boekje geeft weer welke gedichtjes te gebruiken zijn voor basisschoolleerlingen, tieners, volwassenen of ouderen. Voor elke doelgroep zijn vijf tot negen zeer toegankelijke gevoelige gedichtjes opgenomen. In beeldende taal wordt verteld wat verdriet met je kan doen en hoeveel troost het kan geven om je verdriet te delen met anderen. Elk gedichtje begint met een korte toelichting voor wie het geschreven is. Subtiele sfeervolle pentekeningen met zacht ingekleurde accenten passen uitstekend bij de tekst. De Achterhoekse dichteres (die zelf nog maar kort geleden haar beide ouders verloor) spreekt vaak bij uitvaarten en schrijft op verzoek voor een stichting die jongeren begeleidt die met een verlies te maken hebben.

Troostende en ontroerende gedichten, die gemakkelijk voor te dragen zijn, voor alle mensen die persoonlijk met verlies te maken hebben en steun kunnen gebruiken. Voor volwassenen en kinderen van ca. 10-18 jaar”. Recensent: R. Scholten-Boswerger

Zorgcoördinator VO Nieuwegein
“In dit boekje staan gedichten die zó mooi, liefdevol en meelevend zijn dat ik het al aan verscheidene mensen cadeau heb gedaan. Aan mijn moeder, nadat mijn vader overleden was. Op haar beurt heeft zij het weer aan vriendinnen gegeven. Maar ook aan de vrouw van een overleden collega, de ouders van een gestorven leerling en een jonge vrouw die haar moeder verloren heeft. Verder heb ik het gebruikt bij de begeleiding van een lotgenotengroep voor leerlingen met een overleden ouder. Voor echt iedereen staat er een gedichtje in dat hem of haar speciaal raakt. En dan is het ook nog eens fantastisch geïllustreerd!”

Stichting Jonge Helden – Bussum
“Margreet weet in haar gedichten als geen ander juist die toon te vinden, die raakt en aanspreekt. Zo bijzonder, dat wij regelmatig een beroep op haar doen, als we voelen dat een groep behoefte heeft aan een bepaald gedicht. Voor ons zijn haar gedichten een prachtig handvat om gevoelens van verdriet, boosheid, geheimen of angst bespreekbaar te maken.”

Overige lezers
“Wat een prachtig boek! Je schrijft mijn woorden en raakt mijn ziel. Slechts 1 per dag kan ik aan, daar heb ik genoeg aan voor de hele dag. De tekeningen bij jouw teksten zijn treffend en hadden niet anders kunnen zijn. Dankzij jouw gedicht 'Ik schrijf je vandaag wat dichter bij mij' ben ik gaan zitten om mijn dochter te schrijven. Hoe helend! Het heeft me, dwars door mijn tranen, heel goed gedaan. Dank je wel. Ik denk dat dit een beduimeld boek gaat worden...” - Riet Olsder

"Vanochtend is het boek al bezorgd door de postbode! Ontzettend bedankt voor de supersnelle afwikkeling en oh... wat een prachtige, ontroerende gedichten en teksten!! Ik ben er superblij mee. Nogmaals bedankt! - Lida Huisman

"Ik heb het boekje nog een keer besteld, zodat we het zelf ook kunnen houden. De andere is voor mijn vriendin. Ik heb een paar gedichten gedeeld met haar en ze was enorm geraakt. Je gedichten raken ook mij en mijn gezin en zijn ons enorm tot steun. Ook bij mijn man en onze dochters van 10 merk ik troost door jouw woorden. "Voor knuffels en kusjes" kwam echt binnen bij mijn dochters (en bij mij ook trouwens), heel mooi om te zien. Dank je wel daarvoor." – Marjon van Straten
Aanmelding door
Margreet Jansen
www.woordenpalet.nl