Ik zie, ik zie wat jij ziet

Ik zie, ik zie wat jij ziet

Ik zie, ik zie wat jij ziet Ik zie, ik zie wat jij ziet
Omschrijving
‘Ik zie, ik zie wat jij ziet’ is een ontroerende theatervoorstelling waarin we kinderen kennis laten maken met het thema de dood. Het verhaal gaat over een meisje dat haar moeder heeft verloren en nu wil weten waar haar moeder is gebleven.

'Mama had een bed in de woonkamer maar daar ligt ze niet meer in, ze ligt nu in een kist. De kist die om haar heen zit heeft een klep die nog openstaat. En zo meteen klappen ze de klep dicht en laten ze mama in de grond zakken. Maar weet je, ondertussen vergeten ze de allerbelangrijkste vraag!

Als mama niet meer in mama is – waar is ze dan wel?

Terwijl de familie afscheid neemt in de woonkamer, zit het meisje veilig verscholen in een keukenkastje. De keuken transformeert met haar fantasie in een grote wereld waarin ze op ontdekkingsreis gaat. Ze komt tijdens haar ontdekkingsreis bijzondere dieren tegen. De karakters hebben allemaal een andere kijk op de dood en waar je heen gaat wanneer je bent overleden.
Innovatieve
Wij zijn de uitdaging aangegaan om het ‘zware’ onderwerp rouwverwerking en verlies te vertalen naar een luchtige en grappige voorstelling. Daarbij maken we gebruik van verschillende karakters die vertolkt worden door dierenpoppen. Door gebruik te maken van dierenkarakters kun je makkelijker met een andere blik naar de dood kijken. Je kunt hierdoor ook met een ander perspectief kijken naar het leven. Kenmerkend voor onze manier van theatermaken is dat we gebruik maken van beeld en een een soundscape. We prikkelen het publiek om hun verbeeldingskracht te gebruiken en roepen sferen en gevoelens op. Het is een nieuwe vorm van theater die uniek is.
Maatschappelijk belang
In onze maatschappij wordt er vaak tegen kinderen gezegd als ze verdrietig zijn: ‘Stil maar, je hoeft niet te huilen’. Wij laten zien met de voorstelling dat huilen mag, dat dit je kan helpen om je weer beter te voelen. We leggen uit dat mooie herinneringen vaak samengaan met verdriet. We willen laten zien dat praten en je gevoelens uiten helpt.
Uitrolbaarheid
De voorstelling zal touren t/m september 2019 door heel Nederland. Theater is een goed medium om dingen bespreekbaar te maken, ook in de klas. Daarom willen wij deze voorstelling graag spelen op verschillende scholen door heel Nederland. 'Ik zie, ik zie wat jij ziet' is geen lokaal project maar heeft een nationaal karakter.
Besteding prijzengeld
Helaas zijn er op scholen vaak weinig financiële middelen om theatervoorstellingen te bezoeken. Het prijzengeld willen wij dan ook gebruiken om de financiële drempel voor basisscholen te verlagen zodat zoveel mogelijk kinderen deze voorstelling kunnen ervaren.
Referenties
'Ik zie, ik zie wat jij ziet' is een samenwerking tussen Stichting Plakband en Studio Tape.

Concept, regie en vormgeving: Floortje Ernst en Sanneke Roelofs
Spel: Dide Vonk en Marjet van der Wal
Stemmen: Thomas Dudkiewicz, Mariska Pronk en Peter Vandemeulebroecke
Decorbouw en lichtplan: Christian Wijnholds
Muziek: Kees van der Berg
Poppen: Cynthia Borst
Aanmelding door
Sanneke Roelofs
www.studiotape.nl