Deelname en voorwaarden

Yarden wil grensverleggende ideeën of initiatieven rondom het levenseinde en het afscheid stimuleren dan wel belonen. Daarom heeft Yarden de Yarden Afscheidsprijs in het leven geroepen. Originele, vernieuwende en/of taboedoorbrekende inzendingen maken kans op deze prijs. De winnende initiatieven of ideeën worden beloond met o.a. een geldbedrag. Het uitreiken van de Yarden Afscheidsprijs gebeurt in principe iedere 2 jaar. Tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag voor de vrijwilligers van Vereniging Yarden op zaterdag 16 september 2017 in het Planetarium in Amsterdam, reikt Yarden deze prijs voor de achtste keer uit.

Met deze prijs wil Yarden iedereen stimuleren om nieuwe initiatieven en/of ideeën aan te dragen rondom de dood en het afscheid. Iedereen* mag meedoen! Van particulier tot professional en van jong tot oud. Meerdere inzendingen per deelnemer zijn toegestaan. De uiterste deelnamedatum is zaterdag 1 juli 2017, 17.00 uur. Vanaf dat moment is het voor het publiek mogelijk om te stemmen. Stemmen kan tot en met donderdag 31 augustus 2017, 17.00 uur.

*)Medewerkers en vrijwilligers van Yarden en franchisenemers/partners zijn uitgesloten van deelname.

De afscheidsprijs bestaat uit twee verschillende prijzen:

  • Publieksprijs à € 7.500,-
  • Juryprijs à € 7.500,-

De prijs bestaat tevens uit een oorkonde en bekendmaking in de media. De Yarden Afscheidsprijs is bedoeld om de (verdere) ontwikkeling of uitrol van het initiatief en/of idee te bevorderen.

Beoordeling Publieksprijs

Het publiek kiest uit alle inzendingen de winnaar. De winnaar is de inzender met de meeste stemmen. Om alle deelnemers een eerlijke kans te geven, worden de inzendingen continue opnieuw in een willekeurige volgorde gepubliceerd op de website. Dit geldt ook voor de uitgelichte inzendingen.

Fase 1
Het stemmen gebeurt in fase 1 online via de website www.afscheidsprijs.nl. Door middel van het ‘liken’ van een specifieke inzending ontvangt de stemmer ter verificatie een e-mailbericht. Om de stem te bevestigen, moet de ontvanger de link aanklikken in de e-mail (let op: de bevestigingse-mail kan als spam worden gemarkeerd. Checkt u daarom uw spambox). Per e-mailadres kan één stem worden uitgebracht. De e-mailadressen van stemmers worden alleen gebruikt voor het uitbrengen van de desbetreffende stem en niet voor andere doeleinden. Het stemmen op inzendingen is mogelijk vanaf zaterdag 1 juli 2017, 17.00 uur tot en met donderdag 31 augustus 2017, 17.00 uur. Om de spanning erin te houden, wordt het aantal stemmen per inzending op een door de organisatie gekozen moment verborgen gehouden op de website.

Fase 2
De uitslag blijft een verrassing tot het laatste moment. Tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag (voor vrijwilligers van Vereniging Yarden) op zaterdag 16 september 2017 worden de prijzen uitgereikt.

Beoordeling Juryprijs

De deskundige jury kiest – in aanwezigheid van een notaris – uit alle inzendingen drie genomineerden inclusief één winnaar. De jury beoordeelt de inzendingen aan de hand van de vastgestelde criteria van deelname. Tegen beslissingen van de jury is geen beroep mogelijk. De jury bestaat uit leden die elk deskundig zijn op hun eigen terrein. De jury jureert de inzendingen met name op het doorbreken van het taboe rondom de dood.

De jury bestaat uit:

– Jan Mokkenstorm, psychiater en directeur van 113 Zelfmoordpreventie
– Margo de Kok, Hoofdbestuur Vereniging Yarden
– Serge Evers, directeur Yarden Uitvaartverzekeringen N.V.
– Yvon van der Pijl, Universitair Hoofddocent Culturele Antropologie, Universiteit Utrecht

Bekendmaking en prijsuitreiking

De drie genomineerden voor de Juryprijs en de kanshebbers voor de Publieksprijs worden in de eerste week van september 2017 (week 36) bekend gemaakt. Alle deelnemers ontvangen hierover een persoonlijk bericht. De bekendmaking van de prijswinnaars van zowel de Publieksprijs als de Juryprijs én de prijsuitreiking vindt plaats tijdens de Landelijke Vrijwilligersdag voor vrijwilligers van Vereniging Yarden op zaterdag 16 september 2017 in het Planetarium in Amsterdam. De beoogde prijswinnaars worden vanzelfsprekend uitgenodigd voor deelname aan deze dag. Save the date!

Prijswinnaars Yarden Prijs

2006
‘Huilen mag, lachen ook’ | theatervoorstelling van Theaterproductie Marij van den Heuvel

2007
‘Sterrenkindje’ | afscheidswiegje van mevrouw Mari Jonker-Snijders

2008
‘Allerzielen Alom’ | kunst tot herdenken van mevrouw Ida van der Lee

2009
‘ParlAmore’ | persoonlijk rouwteken van mevrouw Marian van Essen

2010
‘Niet hier, wel dichtbij’| kwartetspel voor kinderen van mevrouw Larissa van der Molen van De Troostboom

2013
Categorie ‘Onderzoek’
‘Doodgewoon bespreekbaar’ | afstudeerproject naar de behoeften van patiënten, naasten en hulpverleners in de palliatieve fase van mevrouw Ingrid Beckers
Categorie ‘Voorlichting’
‘Herdenken na een ramp’ | handreiking voor een herdenking na een schokkende gebeurtenis van mevrouw dr. Jorien Holsappel-Brons en mevrouw drs. Josée Netten van Impact
Categorie ‘Product/dienst’
‘Ik ben verdrietig’ | werkmateriaal voor kinderen vanaf drie t/m acht jaar om te (leren) praten over de dood van mevrouw José Janssen

2015
Juryprijs
‘Lang zullen ze leven’ | theatervoorstelling over ouder worden, het leven en de dood door Theatergroep Bint
Publieksprijs
‘De Urn’| persoonlijke urnen en herdenkinsbeeldjes door Susanne Suermondt

Yarden en maatschappelijk verantwoord ondernemen

De maatschappelijke betrokkenheid van Vereniging Yarden, als dé uitvaartspecialist van heel Nederland, strekt zich verder uit dan het verzorgen en verzekeren van uitvaarten. Yarden wil door diverse activiteiten de bewustwording rond leven, dood en afscheid bevorderen. Eén van deze activiteiten is de Yarden Afscheidsprijs.

Download hier het deelnamereglement voor deelname aan de Afscheidsprijs 2017.