Upcycling grafmonument

Upcycling grafmonument

Upcycling grafmonument Upcycling grafmonument
Omschrijving
Een grafsteen kan, als de 'gedenkfunctie' op een begraafplaats wegvalt, ook een andere functie krijgen binnen de kring van nabestaanden. Als ontwerper speel ik in op de thema's hergebruik en duurzaamheid en maak ik er functionele kunst van.

Een eeuwig durend graf komt zelden meer voor. Tegenwoordig koopt men een graf op de begraafplaats voor 30, 20 of zelfs 10 jaar. De bestaande grafstenen zijn door hun duurzame karakter daarna zeker nog niet 'afgeschreven'. Nabestaanden kunnen de grafrechten verlengen, maar een andere mogelijkheid is om de grafsteen om te vormen naar een gebruiksvoorwerp voor in of rond hun huis. Zo krijgen grafmonumenten die op de lijst staan om geruimd te worden, een tweede leven en spreekt men ook wel van 'upcycling'. Door het toepassen van eenvoudige machinale bewerkingen mogelijk in combinatie met RVS, hout of glas ontstaan o.a. unieke banken, stoelen of tafels met een extra dimensie.
Innovatieve
Het natuursteen van een grafmonument gebruiken als grondstof voor een (functioneel) kunstwerk voor de familie zelf, is een noviteit. Echt innovatief is, wanneer men bij leven een natuurstenen tafel aanschaft, deze na overlijden omvormt tot grafsteen en deze vervolgens transformeert naar een tuinbank voor de volgende generatie. Op deze manier realiseer je ook een circulaire economie binnen het huishouden.
Maatschappelijk belang
Het koesteren van bijzondere en unieke grondstoffen zoals natuursteen is essentieel voor onze omgang met de aarde. Hergebruik van dit zeer duurzame en karaktervolle materiaal ten opzichte van vernietiging, past geheel in het beeld van circulaire economie.
Uitrolbaarheid
Uit piëteit en ethische overwegingen ga ik alleen uit van hergebruik binnen de familie.
Echter kunnen nabestaanden ook een tot zit-element omgevormde grafsteen, doneren aan bijvoorbeeld een stadspark, natuurgebied of begraafplaats. Het wordt dan met recht een 'herinneringsbank'.
Besteding prijzengeld
Een toegankelijke 'menukaart' creëren waarop een aantal ontwerpen gestandaardiseerd, beschreven en visueel uitgewerkt zijn. Zodra een familie een grafmonument wil transformeren, dan kan een plaatselijke steenhouwerij eenvoudig aan de hand van een zaagpatroon en productieproces de wensen van de klant uitvoeren.
Referenties
Dhr. P. van der Schaaf, Stichting Ter Navolging Tiel
Dhr. B. Hendriksen, LOB
Dhr. W. Cappers, Funerair Historicus, Hoofdredacteur Terebinth
Aanmelding door
Michiel van Luijn
www.michielvanluijn.com