Van strooiveld naar bloementuin: het uitstrooien van as vermengd met bloemzaadjes

Van strooiveld naar bloementuin: het uitstrooien van as vermengd met bloemzaadjes

Van strooiveld naar bloementuin: het uitstrooien van as vermengd met bloemzaadjes
Omschrijving
Nadat een dierbare is gecremeerd, hebben de nabestaanden de mogelijkheid de as uit te strooien op een strooiveld bij het crematorium of op de begraafplaats. Aan dit ritueel zou ik de optie willen toevoegen om de as in de strooibus te vermengen met bloemzaadjes. Op deze manier wordt met het uitstrooien van de as letterlijk nieuw leven gezaaid!

Het is mogelijk de nabestaanden op het veld te laten uitstrooien (en zaaien) zoals zij dat zelf willen, waardoor na verloop van tijd ongetwijfeld een kleurrijke wildgroei van bloemen zal ontstaan. Maar óók kunnen op het strooiveld aan de nabestaanden stukjes grond worden toegewezen, waarop zij mogen uitstrooien. Daardoor zullen kleine bloemenperkjes ontstaan en uiteindelijk: een bloementuin!

De nabestaanden kiezen de bloemzaadjes uit: had hun dierbare een favoriete bloem, of gaan zij voor een combinatie van verschillende bloemen? Wat er ook gekozen wordt, het uitstrooien zal een kleurrijk resultaat opleveren!
Innovatieve
De strooibus zal voortaan niet meer gebruikt worden voor uitstrooien alleen, maar ook voor het zaaien van nieuw leven. De strooibus zal daarmee symbool staan voor het einde én voor nieuw begin.
Maatschappelijk belang
Na verloop van tijd zullen op de plek van uitstrooien bloemen gaan groeien – nieuw leven ter herinnering aan de overledene. Bloemen trekken bovendien ander leven aan: vlinders en bijen zullen zich er thuis voelen.

Van strooiveld naar bloementuin – een levende, kleurrijke plek waar nabestaanden hun overleden dierbare kunnen gedenken.
Uitrolbaarheid
Het is aan de beheerder van het crematorium of de begraafplaats om het uitstrooien/zaaien te faciliteren: hij kan dit toestaan op een bestaand strooiveld of een nieuw veld aanwijzen. Hij kan kiezen voor wildgroei van bloemen of bloemenperkjes. De beheerder kan een lijst opstellen van bloemen die op zijn veld kunnen groeien en te zaaien zijn.
Aanmelding door
S. Aissati