Vouw- en rouwboekje voor kinderen die achterblijven na zelfdoding

Vouw- en rouwboekje voor kinderen die achterblijven na zelfdoding

Vouw- en rouwboekje voor kinderen die achterblijven na zelfdoding Vouw- en rouwboekje voor kinderen die achterblijven na zelfdoding
Omschrijving
Klein vouwboekje om op een laagdrempelige manier met kinderen te praten over zelfdoding via een eenvoudig verhaal over de vis Saffier die uit het aquarium springt.

“Océane en haar visjes” is een hulpmiddel en troostend hebbeding voor kinderen die rouwen als gevolg van een zelfdoding. Het kan een ijsbreker zijn om met hen contact te maken over het zwaar beladen thema.

5 kleurrijke, sprekende illustraties met enkele regels tekst laten kinderen meeleven met Océane, die achterblijft met vragen en verdriet na de wanhoopsdaad van Saffier.

Op de keerzijde kan een zwart wit aquarium gebruikt worden om vrienden en familie een woordje of kleurtje van troost in het boekje te laten zetten, zodat het vouwboekje een tastbare steun blijft op moeilijke momenten.
Innovatieve
Een thema als zelfdoding wil men liever niet bespreken met (jonge) kinderen, er bestaat dan ook zeer weinig materiaal voor.
Het vouw- en rouwboekje "Océane en haar visjes" is geschikt voor kleuters en kinderen van de basisschool. Het kleine formaat maakt het mogelijk om het boekje altijd bij te hebben, vast te pakken en te bekijken, wanneer de behoefte er is. Op die manier kan een kind een stil signaal geven dat het aan de gebeurtenis of de overledene denkt en kunnen we het kind helpen in zijn rouwproces.
Maatschappelijk belang
Zelfdoding is een fenomeen waar ook jonge kinderen in hun omgeving mee te maken kunnen krijgen. Maar het blijft zo moeilijk om hen op een tactvolle manier hierin bij te staan. Met dit materiaal willen we ervoor zorgen dat het thema niet wordt doodgezwegen!
Uitrolbaarheid
De vouwboekjes zijn in eigen beheer uitgegeven door de Belgische vzw Talismanneke en kunnen vanuit Nederland besteld worden.
Besteding prijzengeld
Verdere ontwikkeling van projecten die moeilijke thema's bespreekbaar maken om aldus te werken aan de veerkracht van kinderen.
Referenties
Riet Fiddelaers-Jaspers, Expertisecentrum Omgaan met Verlies
Mary Mijnlieff, Orthopedagoog leerkracht www.rouwverwerking-kinderen.nl
Aanmelding door
Nathalie Slosse
www.talismanneke.be