Watermethode of wateropbaring voor pasgeborenen (Juryprijs, 1e)

Watermethode of wateropbaring voor pasgeborenen (Juryprijs, 1e)

Watermethode of wateropbaring voor pasgeborenen (Juryprijs, 1e) Watermethode of wateropbaring voor pasgeborenen (Juryprijs, 1e)
Omschrijving
De watermethode, ook wel wateropbaring, is een manier om overleden pasgeborenen mooi te houden tot de begrafenis of crematie.

Bij pasgeboren overleden kinderen verkleurt de huid en wordt soms zeer donker, zeker bij kinderen geboren voor de 24e zwangerschapsweek. Omdat de huid en botten nog niet stevig zijn bij jonge foetusjes, vervormt het kindje. De watermethode biedt hier een oplossing voor, door het kindje na geboorte in het water (terug) te leggen. De huid wordt zo veel lichter van kleur en de baby neemt een ontspannen houding aan. Je kunt het kindje aanraken in het water en het vasthouden door het uit het water te halen. De methode is goedkoop: je hebt alleen alleen (kraan)water en een bakje nodig.

Ik (verloskundige en arts) heb over de watermethode geschreven in het tijdschrift voor gynaecologen, naar aanleiding van mijn eigen ervaringen. Dit werd enthousiast ontvangen. De watermethode wordt steeds vaker toegepast, inmiddels ook bij (bijna) voldragen baby's.
Innovatieve
Een foetus op sterk water kennen we allemaal, en vinden we over het algemeen prachtig om naar te kijken. Ouders willen hun kind graag bewonderen, maar hen boden we deze methode niet aan. Kindjes werden op het droge opgebaard tot de watermethode werd geïntroduceerd, met de donkere verkleuring tot gevolg. Het sterke water is niet nodig voor de korte tijd tot begrafenis en crematie, dus kraanwater is voldoende. In de zorg is deze methode volledig nieuw.
Maatschappelijk belang
De watermethode helpt ouders (en hun naasten) in het rouwproces. Doordat het kindje er veel mooier uitziet dan bij de oude methode durven ouders hun naasten het kindje eerder te laten zien en kunnen zij het samen bewonderen. Het kindje is niet meer 'eng', ook niet voor de opa en oma en vrienden. Je staat niet meer alleen bij het verwerken.
Uitrolbaarheid
De watermethode wordt inmiddels in meerdere ziekenhuizen en door uitvaartondernemers door heel Nederland toegepast, maar nog niet alle ziekenhuizen doen mee. Dat willen wij graag veranderen, zodat elke ouder de keus heeft of hij of zij de watermethode wil toepassen of niet.
Besteding prijzengeld
Mocht ik de prijs winnen dan wil ik het geld graag besteden aan het verbeteren van mijn website www.watermethode.nl, zodat ouders en professionals goede informatie vinden en voorbeeld foto's kunnen zien en ook zelf delen. Ook zou ik graag wetenschappelijk onderzoek doen naar de resultaten.
Referenties
- Ruth van den IJssel, ima afscheidszorg
- Esther Faber, Hoofd Vrouw-en Kind zorg Gelre ziekenhuizen
- Janet Molewijk, rouwbegeleidster te Zutphen
- Maria de Greef, Funiq
- Jan Molkenboer, gynaecoloog Spaarne Gasthuis
- Jose Lenderink, verloskundige Spaarne Gasthuis
Aanmelding door
Ilona Tiemens-van Putten
www.watermethode.nl